Een rondje Katendrecht
Een stadswandeling: dat klinkt als veel steen om je heen. Zo niet bij een rondje Katendrecht. Daarvan blijven vooral de continue vergezichten over het in de avondzon blikkerende water van de Maas je bij.
De Rotterdamse wijk Katendrecht –ook wel De Kaap genoemd– is feitelijk een schiereiland. Je loopt het in een uurtje rond, schat Maaike Rouwendal-Gijsbertsen (36). Wie meer tijd of energie heeft, kan de tocht uitbreiden door een extra lus via de Erasmusbrug en de Willemsbrug te maken.
Katendrecht heeft een speciaal plekje in het hart van Rouwendal. „Het geeft me haast een nostalgisch gevoel om hier weer te lopen.”
Ze woont sinds haar huwelijk, afgelopen januari, in Voorburg. Rouwendal werkt op een mbo-school in Rotterdam, komt dus regelmatig in de stad. Maar het is de eerste keer dat ze na haar verhuizing weer haar favoriete avondwandeling maakt. Dit keer vergezeld door voormalig buurtgenoot Frank van Leersum (28), die nog altijd in de Rotterdamse Tarwewijk woont.
Rouwendal vertelt dat ze voorafgaand aan de wandeling even langs haar oude huis is gegaan om haar fiets op te halen. „Die stond er nog gewoon, na vijf maanden. In de Tarwewijk, een buurt die niet al te best staat aangeschreven!” Ze kijkt met veel plezier terug op de dertien jaar dat ze in Rotterdam woonde. „Mensen hebben soms een nogal negatief beeld van het leven in een stad. Dat vind ik jammer en niet terecht.”
Robuuste kant
Het startpunt van de wandeling is deze avond metrostation Rijnhaven, waardoor het een rondje tegen de wijzers van de klok in wordt. Dat voelt een beetje eigenaardig voor Rouwendal en Van Leersum. „We lopen –ook wel met andere buurtgenoten– eigenlijk altijd vanaf de Tarwewijk hier naartoe. Dan neem je eerst de zuidkant van het eiland, langs de Maashaven. Daar is het allemaal wat hipper”, zegt Rouwendal.
Langs de Brede Hilledijk en de Veerlaan laat Katendrecht zich van zijn robuuste kant zien: veel oude pakhuizen, bijvoorbeeld. Eén ervan is recent deels gesloopt. Alle wanden en plafonds zijn verdwenen. Er is alleen nog een soort langgerekt skelet over. Rouwendal kijkt er met enige verbazing naar. Van Leersum vertelt dat er woningen bovenop gebouwd zullen worden. Rouwendal weet niet wat ze ervan moet vinden. „Het is eigenlijk wel jammer dat die grauwe, verlaten panden verdwijnen. Het mag hier van mij best een beetje ”achenebbisj” (rommelig, GB) blijven, zoals ze in Rotterdam zeggen. Het contrast vind ik juist zo bijzonder aan Katendrecht.”
Van Leersum doet daar minder romantisch over. „Ik denk dat het heel mooi wordt.” „Maar jij bent dan ook architect!” is haar reactie.
Food Factory
Sowieso is de ruige kant van Katendrecht langzamerhand zijn scherpe randjes aan het verliezen. De Delistraat stond ooit bekend vanwege de grote hoeveelheid cafés. Nu is het een straatje met bijzondere restaurants en winkeltjes. In een voormalig pakhuis iets verderop zit de hippe Fenix Food Factory. „Zoiets als de Rotterdamse Markthal, maar dan goedkoper”, zegt Van Leersum, die er tijdens zijn lunchpauze weleens een broodje gaat halen. Via een fietsbrug kun je hier desgewenst oversteken naar de Kop van Zuid, bijvoorbeeld om koffie te drinken in het illustere Hotel New York.
De wandeling voert steeds weer naar het water, dat in de avondzon ligt te blikkeren. „Dit is echt een Rotterdamse avond”, zegt Rouwendal enthousiast. „Ook als het weer overdag niet zo mooi is, breekt de bewolking vaak ’s avonds toch open.” Het is een tocht met vergezichten: schepen langs de kade, de Euromast in de verte, hoogbouw aan de overkant van de rivier. „Wat is water toch heerlijk”, zegt Rouwendal. „Ik hou van die ruimte.”
Stoomschip
De grootste attractie van Katendrecht drijft. Aan de kop van het schiereiland ligt sinds 2008 het imposante stoomschip de Rotterdam voor anker. „Met de achterkant naar de zee, omdat hij niet meer uit zal varen”, zegt Rouwendal. Er worden rondleidingen over het schip gegeven. Rouwendal heeft er haar trouwfoto’s laten maken.
Katendrecht heeft een roerige geschiedenis. Het was lang een wijk die geassocieerd werd met prostitutie. Dat leidde er in de Tweede Wereldoorlog toe dat de wijk verboden terrein was voor Duitse soldaten, uit vrees voor geslachtsziekten. Waardoor er juist op Katendrecht veel verzetswerk is gepleegd. Het tot 2008 in de wijk gevestigde Oorlogsverzetsmuseum haalt die –voor velen onbekende– illustere periode van de wijk voor het voetlicht. „Jammer dat het verhuisd is, het zit nu aan de Coolhaven”, zegt Rouwendal. „Ik ga er elk jaar wel een keer met mijn leerlingen heen.”
Ze herinnert zich nog goed hoe de wijk er zo’n tien jaar geleden uitzag. „Ik werkte in die tijd in de thuiszorg. Ik moest ook weleens hier zijn”, wijzend naar een blok met recent gebouwde etagewoningen aan de Veerlaan. „Dat is allemaal nieuw. In die tijd was het totaal verpauperd. Er woonden soms wel twintig mensen in een huis. Op een gegeven moment was er zelfs een avondklok. Tieners uit probleemgezinnen gaven zo veel overlast dat ze na negen uur binnen moesten zijn.”
Strandje
Van dat alles geen spoor meer. Het is zelfs opvallend rustig op straat, terwijl het een prachtige zomeravond is. Op het wandelpad langs de Maas loopt bijna niemand. Ook het aangrenzende park en strandje op de kop van het schiereiland zijn verlaten. Dat is niet alleen nu zo, vertelt Rouwendal. „Toen ik nog in de Tarwewijk woonde, ging ik weleens picknicken op het strandje. Vaak was er verder niemand.”
Wat ook ontbreekt: geroezemoes van verkeer. Maar daardoor is het geklots van het water van de rivier tegen de beschoeiing des te beter te horen.
Routebeschrijving
De tocht volgt grotendeels de fietsknooppunten.
Begin- en eindpunt: metrostation Rijnhaven, Rotterdam.
Ga vanaf het metrostation naar het zuiden, steek de weg over bij de Jumbo.
Loop rechtdoor de Brede Hilledijk op.
Sla op een driesprong de Veerlaan in. Wie zin heeft in koffie kan via de Rijnhavenbrug de Rijnhaven oversteken en een bezoekje brengen aan Hotel New York.
Vervolg de Veerlaan. Loop aan het eind van deze weg naar de kade en volg het voetpad langs de kop van het eiland. Ter hoogte van het strandje zie je even verderop de Rotterdam aan het Derde Katendrechtse Hoofd liggen. Maak desgewenst een ommetje om dit stoomschip te bekijken.
Vervolg de wandeling langs de Maashavenkade en de Maashaven Noordzijde.
Loop langs de doorgaande weg terug naar het metrostation.
serie Favoriete route
Dit is deel 2 in een serie over favoriete wandel- en fietsroutes van RD-lezers. Zaterdag 23 juli aflevering 3.