Buitenland
Clinton: strijd tegen al-Qaeda niet voorbij

ROME (ANP/AFP) – De strijd tegen al-Qaeda is niet voorbij na de dood van Osama bin Laden, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton donderdag.

Hillary Clinton. Foto EPA
Hillary Clinton. Foto EPA

„Laten we niet vergeten dat het gevecht tegen al-Qaeda en de verwante organisaties niet eindigt met de dood van één man”, zei ze in Rome tijdens een persconferentie met de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini.

„De dood van Bin Laden is een aanzienlijke strategische klap voor al-Qaeda”, stelde Clinton. „Zijn ideologie vol haat en geweld wordt gelukkig verworpen in het Midden-Oosten en Afrika. Onze vastberadenheid is nog groter geworden na zijn dood, omdat we weten dat het een verschil maakt voor de mensen op het slagveld in Afghanistan.”

Clinton volgde de 38 minuten durende operatie in Pakistan om Bin Laden te doden rechtstreeks via tv-beelden in Washington, samen met de Amerikaanse president Barack Obama. Die minuten waren de meest intense van haar leven, zei ze. „Zijn dood maakt ons land en de wereld veiliger. Wij zijn bouwers, geen slopers.”

Minister Clinton is in Rome voor overleg over Libië. Ze overlegt met het rebellenbewind van Libië en met andere landen. Doel is te zien hoe de opstandelingen meer geld en andere steun kunnen krijgen.

De Amerikanen voerden de operatie op eigen houtje uit, zonder overleg met Pakistan. Osama bin Laden kon kennelijk jarenlang in Pakistan wonen, zonder dat de Pakistaanse geheime dienst hiervan wist of de VS tipte. Clinton benadrukte donderdag echter dat de samenwerking met Pakistan „productief” is. Ze erkende dat de relatie met het land niet altijd makkelijk was. „Maar we gaan de samenwerking voortzetten tussen onze regeringen, onze militairen, onze wetshandhavingsbureaus en vooral ook tussen het Amerikaanse en Pakistaanse volk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Dood Bin Laden

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer