Hoogste hof VK: ‘vrouw’ verwijst in wet naar biologisch geslacht
Het Britse hooggerechtshof heeft besloten dat de term „vrouw” in een wet tegen discriminatie verwijst naar „biologische” vrouwen, doelend op het geslacht dat ze is toegekend bij geboorte. De uitspraak volgt op jarenlang juridisch gesteggel over de positie van transvrouwen.
De zaak komt voort uit een conflict tussen de door schrijfster J.K. Rowling gesteunde vrouwengroep For Women Scotland (FWS) en de Schotse overheid. Die vond dat erkende transvrouwen wettelijk ook als vrouw aangemerkt konden worden.
De activisten maakten er bezwaar tegen dat transvrouwen daardoor meetelden bij het halen van vrouwenquota bij publieke instellingen. De zaak kwam aanvankelijk in Schotland voor de rechter en belandde later bij het hoogste Britse hof.
In de Britse antidiscriminatiewet, de Equality Act 2010, wordt vrouw gedefinieerd als „vrouwelijk persoon van elke leeftijd”. Het hof zegt daar nu over dat „de termen „man”, „vrouw” en „geslacht” in de Equality Act 2010 verwijzen naar biologisch geslacht”.
Rechter Patrick Hodge riep wel op de uitspraak niet uit te leggen als „overwinning van één of meer groepen in onze samenleving ten koste van een andere”, want daar is volgens hem geen sprake van. Hij benadrukte dat ook transpersonen bescherming genieten onder de wet.
For Women Scotland-directeur Trina Budge liet tegenover Sky News meteen weten de uitspraak wel degelijk als een overwinning te zien voor vrouwenrechten. „Nu hebben we duidelijkheid over hoe de wet vrouwen definieert.”
De uitspraak betekent volgens Budge dat nu ook duidelijk is voor wie ruimtes zijn bedoeld die specifiek voor vrouwen zijn. „Alleen vrouwen. Geen mannen. Zelfs niet als ze een certificaat hebben waarin hun geslacht is vastgelegd.”
Op beelden is te zien dat de uitslag wordt gevierd buiten het hof in Londen, maar er klinkt ook kritiek. De Schotse politica Maggie Chapman zei volgens de BBC dat transpersonen ernstig in de steek zijn gelaten. Ze noemde de uitspraak een „enorme klap” voor een toch al gemarginaliseerde groep.
„Dit zou belangrijke beschermingen kunnen wegnemen”, vreest de politica van de Schotse Groene Partij. „Veel transpersonen en hun naasten zullen diep bezorgd zijn over wat dit betekent voor hun leven en wat hierna gaat gebeuren.”