Buitenland
Missie Abbottabad had desastreus kunnen uitpakken

WASHINGTON – De veertig minuten durende operatie die resulteerde in de dood van Osama bin Laden had kunnen uitlopen op een desastreuze mislukking. Er hadden tientallen burgerdoden kunnen vallen, en Amerikaanse militairen hadden om het leven kunnen komen.

Buitenlandredactie
30 June 2016 05:56Gewijzigd op 16 November 2020 04:37
Foto EPA
Foto EPA

Om de risico’s te kunnen inschatten besprak de Amerikaanse president Obama een aantal scenario’s voor de missie uitvoerig met de aanwezige experts. De inschattingen van het risico van deze missies liepen uiteen van beperkt tot enorm. „Een onderneming als deze kent geen garanties”, zegt Dick Couch, die voor de CIA heeft gewerkt. „Er gebeuren dingen die je niet hebt voorzien of bedoeld.”

Bin Laden had zich elders kunnen bevinden, de commando’s hadden op fel verzet of verborgen explosieven kunnen stuiten en het Pakistaanse leger had het kunnen ontdekken. „Je moet vooraf plannen en met zo veel mogelijk van deze scenario's rekening houden”, zegt Couch, „maar je kunt niet alle risico's uitsluiten.”

Een luchtaanval had snel uitgevoerd kunnen worden, van dichtbij met een onbemand vliegtuigje of van grote afstand met een bommenwerper. Hierbij zouden de militairen weinig risico lopen, maar de bom had doel kunnen missen, er hadden veel burgerdoden kunnen vallen. Ook had het vaststellen van de identiteit van de slachtoffers moeilijk kunnen zijn.

De methode die Obama uitkoos bracht veruit de meeste risico's met zich mee. Pakistan is weliswaar een bondgenoot van de Verenigde Staten, maar ook een soeverein land dat zich allesbehalve blij heeft getoond met de aanvallen die de VS op gezette tijden met onbemande vliegtuigjes uitvoert op zijn grondgebied.

De VS hebben Pakistan nodig bij het uitschakelen van terroristen aan de grens met Afghanistan, en als de missie zou mislukken, zou het verstrekkende gevolgen hebben voor de toch al wankele verhoudingen tussen de landen.

Ook de militairen liepen gevaar. Ze werden vanuit helikopters gedropt, en werden hierbij gedwongen tot een directe confrontatie. Daarbij vergde de operatie langdurige en uitputtende voorbereiding, wat het risico met zich meebracht dat er informatie zou uitlekken.

De voordelen van een militaire actie wogen echter op tegen de nadelen. Door voor een directe confrontatie te kiezen werd de kans dat de commando’s met zekerheid konden vaststellen dat ze met Bin Laden te maken hadden vele malen groter.

Ook het risico dat er veel burgers zouden worden gedood, werd op deze manier aanzienlijk beperkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Dood Bin Laden

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer