Kerk & religie

Stichting Het Braambos geeft 25 jaar werk Philpot uit

ALBLASSERDAM. Wat de beide bestuursleden van Stichting Het Braambos níét willen, is helder: geen strijd voeren over de kinderdoop of volwassendoop. Wat ze wel willen, is: zij die Philpot liefhebben een dienst bewijzen.

Jan van ’t Hul
7 June 2016 09:09Gewijzigd op 16 November 2020 04:04
Bestuursleden van Stichting Het Braambos. beeld Cees van der Wal
Bestuursleden van Stichting Het Braambos. beeld Cees van der Wal

Stichting Het Braambos bestaat 25 jaar. In die periode zijn er nagelaten geschriften van de Engelse predikant J. C. Philpot (1802-1869) en zijn vrienden in het Nederlands vertaald en verspreid. Het gaat de stichting om de Engelse strict baptists, behoudende baptisten uit de negentiende eeuw, zoals Joseph Charles Philpot, William Gadsby, John Kershaw, John Warburton en William Tiptaft.

In het bestuur van de stichting zitten twee familieleden. Adriaan Heuvelman (schipper, loods, dieselmonteur) is voorzitter. Zijn zus Edith Heuvelman (arbeidstrainer bij stichting De Hoop) is penningmeester.

„De groep die de waarheid van Philpot liefheeft, wordt kleiner”, zegt Adriaan Heuvelman. „Er vallen ouderen weg, maar er komen weer jongeren bij. Wat dat betreft zijn we niet somber. Ik mag waarnemen dat de Heere toekijkt.”

De aanleiding voor de oprichting van Het Braambos was het feit dat er nog veel geschriften van Philpot onvertaald waren. Er bleek ook veel niet goed vertaald of dubbel uitgegeven. Inmiddels is een achtdelige boekenserie ”Nagelaten brokken” uitgegeven met niet eerder in het Nederlands gepubliceerde preken en brieven van Philpot en tijdgenoten. Verder ”Afscheiding en raadgevingen” van Philpot met 105 antwoorden op per brief gestelde actuele vragen, een boek dat een helder beeld geeft van het kerkelijk leven in de negentiende eeuw.

De stichting besteedt ook aandacht aan de werken van William Huntington, weliswaar geen strict baptist, „maar hij had wel dezelfde geestelijke legering en was ook gericht op de verborgenheden des Heeren.”

Er ligt nog veel materiaal dat wacht om vertaald te worden, zegt Edith Heuvelman: „Maar we zijn te klein om dat allemaal op te pakken en het vertaalwerk te kunnen bekostigen.”

De stichting vergroten en verbreden heeft niet direct de voorkeur, „maar we staan er niet afwijzend tegenover.”

Bij het vertalen van preken luistert het nauw, vinden beiden. Adriaan: „We willen zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijk tekst blijven. Je mag aan het eindresultaat geen kerkrichting kunnen ruiken. En nee, wat wij zelf vinden, mag er ook niet in doorklinken. Het vertalen besteden we uit, maar dat moet dus wel onder biddend opzien gebeuren.”

Beide bestuursleden vallen Philpot bij in diens afwijzende standpunt over de kinderdoop. „Maar wij vinden de visie op de doop, net als Philpot, niet van fundamenteel belang.”

Sommigen vinden dat Philpot geen boodschap heeft voor een onbekeerd mens.

Edith: „Juist wel. Hij geeft in zijn preken een correcte verklaring van echt geestelijk welbevinden. Alleen maar zeggen dat een mens zich bekeren moet, is eenvoudig. Maar het verklaren van de wegen des Heeren met Zijn volk, daar is persoonlijke bevinding voor nodig.”

Adriaan: „Je krijgt van Philpot te horen wat je mist, opdat de mens jaloers gemaakt mocht worden.”

Wie lezen er in Nederland graag Philpot en zijn vrienden?

Edith: „Die groep is niet zo groot meer, maar is nog wel heel breed. Je vindt ze onder de thuislezers, onder predikanten en liefhebbers van de zuivere waarheid.”

Adriaan: „Wie geestelijke honger heeft en niet bedrogen wil worden, leest graag Philpot. Philpot schildert de verborgen gangen des Heeren uit.”

hetbraambos.nl


Strict baptists

De vrienden van Joseph Charles Philpot (1802-1869) die de anglicaanse staatskerk hadden verlaten, verenigden zich in de kring van de strict baptists. Tot deze groep behoren op dit moment minder dan 3000 Engelsen. Zij hebben veel affiniteit met de gereformeerde gezindte in Nederland en hebben banden met de Free Presbyterian Churches in Schotland. Het kerkelijk orgaan van de strict baptists is nog steeds The Gospel Standard (Evangeliebanier), het blad dat in 1835 werd opgericht en waarvan Philpot vele jaren redacteur was. Ze lezen de King Jamesbijbel, vergelijkbaar met de Nederlandse Statenvertaling.


Lees ook in Digibron

In het spoor van de héle Philpot : “Het braambos” neemt prediking én doopvisie van Strict Baptists over (Reformatorisch Dagblad, 23-04-1999)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer