Binnenland
Kerken oneens over Zondagswet

RHENEN. Het Breed Beraad Protestantse Kerken heeft grote bezwaren tegen intrekking van de Zondagswet.

Redactie binnenland
1 June 2016 12:04Gewijzigd op 16 November 2020 03:55

Dat zei ds. F. Mulder, voorzitter van het beraad en tevens van het deputaatschap kerk en overheid van de Gereformeerde Gemeenten, woensdagmorgen in reactie op de stelling van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) dat het geen principieel bezwaar tegen het verdwijnen van de wet heeft. Het ND maakte daar woensdagmorgen melding van. „Het is niet een principiële aanval op de waarde van de zondag ten opzichte van andere dagen in de week”, schrijft het CIO-bestuur aan minister Plasterk (Binnenlandse Zaken).

De bewindsman had het CIO, waarbij 32 kerken –inclusief een aantal kerken van het Woerdens Beraad– zijn aangesloten, om een reactie gevraagd op zijn plan de wet in te trekken. „De intrekking van de Zondagswet an sich valt te plaatsen in een algemene maatschappelijke ontwikkeling van ontkerkelijking”, constateert het CIO, dat het officiële aanspreekpunt van de kerken voor de overheid is.

Het orgaan houdt wel vast aan de zondag als „collectief rustmoment.” CIO-secretaris mr. D. P. J. Woestenberg stelt echter: „Zondagsrust is meer dan naar de kerk gaan. Ook het onderhouden van familiebanden en het beoefenen van sport hoort daarbij.”

Volgens ds. Mulder heeft het Breed Beraad Protestantse Kerken nadrukkelijk zijn bezwaren tegen de intrekking van de Zondagswet aan de minister kenbaar gemaakt. De Nederlands Gereformeerde Kerken hebben hierin niet meegedaan.

„Bij de invoering van de Zondagswet heeft de toenmalige regering beoogd de „uitwendige beletselen voor de heiliging van de Zondag door haar onderdanen weg te nemen, en haar personeel tot die heiliging gelegenheid te geven door haar eigen werkzaamheden op die dag zoveel mogelijk te laten rusten.” Dit doel staat naar de overtuiging van het Beraad en van het deputaatschap Kerk en Overheid nog steeds wezenlijk overeind.”

Het Breed Beraad Protestantse Kerken heeft meerdere bezwaren tegen de voorgenomen intrekking, zegt ds. Mulder. „Zijn belangrijkste argument is dat de zondag de dag is waarop Jezus Christus uit de doden is opgestaan. Een dag die hierom gevierd en geheiligd dient te worden. De zondag als collectieve rustdag is verder van groot belang voor onze samenleving. Met name voor de verkondiging van het Evangelie, maar ook voor onze samenleving als geheel. Zeer velen in onze samenleving zijn ervan overtuigd dat een vrije zondag bijdraagt aan haar welzijn. Een belangrijke sociale waarborg. De intrekking van de Zondagswet zal verder ook zeker consequenties hebben voor de rust rondom de kerkdiensten.”

Van de bij het CIO aangesloten kerken heeft de ene meer moeite met intrekking van de wet dan de andere, verklaart Woestenberg in het ND. Ze hebben elkaar volgens haar gevonden op het punt van een gezamenlijk rustmoment op zondag.

Die mededeling staat echter haaks op de bezwaren die verschillende kerkverbanden en ook het Breed Beraad Protestantse Kerken hebben geuit tegen het afschaffen van de Zondagswet. „Wij beschouwen uw wetsvoorstel als (opnieuw) een uiting van een vergaand proces van secularisatie, en het loslaten van de christelijke wortels van onze natie”, schreef het beraad, dat 600.000 (doop)leden vertegenwoordigt, aan minister Plasterk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer