Hoogvliet Gouda naast kerk houdt deuren dicht
Winkels in Gouda mogen sinds 2013 op zondag open, maar de Hoogvliet aan de Nieuwe Gouwe Oostzijde doet daar niet aan mee. Dat legde de supermarkt geen windeieren: uit de wijde omgeving komen klanten die de keuze van de bedrijfsleiding waarderen.
Op een duistere donderdagavond staat het parkeerterrein naast en achter de Hoogvliet vol. Auto’s rijden af en aan: de dijk langs de rivier de Gouwe af, voor de hoog oprijzende kerk van de gereformeerde gemeente langs, naar het supermarktterrein. Dat ligt ingeklemd tussen het politiebureau en het perceel van busvervoerder Connexxion.
Hoogvliet is een familiebedrijf met 65 vestigingen, met name in Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland. Volgens blauwe borden op de zijmuur is de winkel „bewezen de goedkoopste.” ”Prijskraker: Bloedsinaasappels”, meldt een ander plakkaat. Een vrouw snelt naar haar auto, in elke hand drie tassen, voor haar mond slingert een sleutelbos heen en weer.
Samenwerking
Het parkeerterrein achter de kerk is altijd open. „Daar parkeert ons personeel, zodat de klanten hun auto dichter bij de winkel kwijt kunnen”, zegt bedrijfsleider René de Bruijn.
Achter de schuifdeuren van de Hoogvliet leidt een roltrap naar het parkeerdak. Als het druk is, staat dat ook vol: doordeweeks met auto’s van winkelend publiek, ’s zondags met de vervoermiddelen van kerkgangers. „We hechten aan een goede samenwerking met de kerk hiernaast. Wij mogen hun terrein gebruiken, zij het onze. Ze hebben een sleutel, zodat ze ’s zondags ook het dak op kunnen. Dat is wel nodig, want die kerk schijnt wel meer dan 1600 leden te hebben.”
Respect
De Bruijn kreeg in februari de leiding van de Goudse supermarkt. „Met John de Roos, de vorige bedrijfsleider, ben ik gaan kennismaken met de koster en de voorganger van de kerk. Zelf kom ik nooit in een kerk, maar het is een indrukwekkend gebouw, dus dan is het aardig om te zien hoe het interieur eruit ziet. Ze hebben me alles laten zien en ook uitgelegd hoe ze over de zondag denken. De Roos, die de winkel hier vijf jaar geleden begon, heeft met de kerk goede afspraken gemaakt. Daar sluit ik me graag bij aan.”
Vijf jaar gaf De Bruijn leiding aan het Hoogvlietfiliaal in Woudenberg, dat eveneens op zondag gesloten is. „Het afgelopen jaar was ik bedrijfsleider in Houten. Daar is de winkel ’s zondags wel open. Daar heb ik zelf geen moeite mee. Maar ik vind het ook goed dat een winkel als die in Woudenberg, of deze hier, zo pal naast een kerk, op zondag dicht blijft. Voor ons is het een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen dat je rekening houdt met je omgeving en elkaar met respect behandelt. Dat doen we in Woudenberg, in Houten en ook hier. Onze directie staat daar ook achter.”
Seniorenbezoek
Ook met andere buren zoekt de bedrijfsleider samenwerking. „Tijdens de middagpauze van scholengemeenschap De Goudse Waarden lopen er veel leerlingen in onze winkel. Waar scholieren zijn, ontstaat rommel. Daarom ben ik met de school afspraken aan het maken over het opruimen daarvan, zodat we de omgeving schoon, heel en veilig houden.”
Met Connexxion werkt de Hoogvliet weer op een andere wijze samen. „Elke woensdagmorgen vervoert de busmaatschappij de bewoners van drie verzorgingshuizen hier naartoe: Winterdijk, Gouwestein en Julianastaete. Dat is een feestje voor die mensen. Hun verzorgers komen mee en zetten hier en daar stoelen in de winkel, zodat de mensen even kunnen gaan zitten. Wij bieden de klanten koffie aan. Op Valentijnsdag gaf ik hun allemaal een roos. Als de kerk biddag of dankdag heeft, verzetten we het seniorenvervoer naar de donderdag.”
Kerkbode
De Hoogvliet heeft negentig mensen op de loonlijst. „Inclusief heel veel scholieren en anderen in deeltijd.”
Zondagsopenstelling heeft volgens De Bruin zowel voor- als nadelen. „Je spreidt de klantenstroom wat meer. Maar een nadeel is dat je personeelslasten veel hoger zijn, ook doordat zondagsuren duur betaald worden.”
Het besluit om de deuren op zondag dicht te houden levert de Hoogvliet aan de Nieuwe Gouwe Oostzijde klanten uit heel Gouda op, maar ook uit omliggende plaatsen zoals Stolwijk, Haastrecht en Moordrecht. In de kerkbode van de gereformeerde gemeente zijn de leden opgeroepen de winkel vanwege deze beslissing te steunen. „En uit waardering deelt koster Buis hier op oudejaarsdag bij de ingang oliebollen uit aan onze klanten.”
Wie?
Jan Jacobsen uit Gouda.
Winkelt u hier vaak?
„Bijna elke week. Ik ga eerst naar de Lidl, en hier vul ik het aan.”
Waarom komt u naar deze winkel?
„Ik ben van Alblasserdam naar Gouda verhuisd en dan zoek je een winkel in de buurt. Ik rijd verschillende andere supermarkten voorbij, maar ik weet dat deze ’s zondags dicht is en dat vind ik heel goed.”
Wie?
Rita Roos uit Gouda.
Winkelt u hier vaak?
„Elke donderdagavond.”
Waarom komt u naar deze winkel?
„Ik heb er niet zo bewust voor gekozen, maar ik rijd met mijn schoonzus mee en die winkelt hier echt omdat de bedrijfsleiding ervoor gekozen heeft ’s zondags niet open te gaan. Ik ga meer omdat ik het een fijne supermarkt vind, ruim opgezet.”
Wie?
Echtpaar A. den Ouden uit Gouda.
Winkelt u hier vaak?
„Vóór 2013 nooit. Toen besloot een heel aantal winkels in Gouda om op zondag open te gaan. Deze niet. Sindsdien proberen we altijd hier onze boodschappen te doen.”
Waarom komt u naar deze winkel?
„We moeten winkeliers steunen die ’s zondags hun deuren dichthouden. Dat besef leeft breed; op maandagavond loopt een flink deel van onze gereformeerde gemeente hier –veel ouders die hun kinderen naar de catechisatie hebben gebracht en tijdens de wachttijd hier winkelen–, anderen komen op donderdagavond, als de zangvereniging oefent. Ook mensen die wat verder weg wonen, winkelen hier. Als deze Hoogvliet overigens ooit op zondag opengaat, voelen wij ons niet meer geroepen hier naartoe te blijven rijden.
Als kerk werken we prettig met de winkel samen. Het parkeerterrein en ook het dak van de Hoogvliet staat ’s zondags vol auto’s van kerkgangers.”
Wie?
Toos Krijgsman (36) uit Gouda.
Winkelt u hier vaak?
„Altijd, sinds we vier jaar geleden hier vlakbij kwamen wonen.”
Waarom komt u naar deze winkel?
„De Hoogvliet is een fijne winkel, voordelig als je een groot gezin hebt. Het is voor mij ook de dichtstbijzijnde supermarkt. De mentaliteit van het personeel is heel prettig. Ik waardeer het ook dat hij op zondag de deuren gesloten houdt.”
Wie?
Mevrouw Kreft uit Gouda.
Winkelt u hier vaak?
„Elke donderdagavond haal ik hier de grote boodschappen. Voor de kleinere blijf ik dichter bij huis.”
Waarom komt u naar deze winkel?
„Ik woon in de wijk Bloemendaal, dus dan is dit lang niet de dichtstbijzijnde supermarkt. Maar ik wil deze winkel steunen omdat hij niet kiest voor zondagsopenstelling. Ik kerk in de gereformeerde gemeente, hiernaast, en in de kerkbode stond een paar jaar geleden een oproep om deze winkelier steunen. Dus ik ga bewust hier naartoe.”