Kerk & religie

Van Belzens tiende interviewbundel is uit

BARNEVELD. De klus is geklaard. Zijn tiende boek is uit. Adriaan van Belzen interviewde vijftien kerkmensen over het werk in Gods Koninkrijk: ”Tot Zijn dienst bereid”.

9 March 2016 07:37Gewijzigd op 16 November 2020 02:01
Van Belzen. beeld RD, Anton Dommerholt
Van Belzen. beeld RD, Anton Dommerholt

Van Belzen gaat graag op onderzoek uit, om antwoord te krijgen op zijn vragen. Die gaan vooral over de kerkelijke wereld, over het geloof, over geestelijke ervaringen en het bevindelijke leven. Hij stelt zijn vragen aan iedereen die maar antwoord wil geven, aan predikanten en musici.

In zijn tiende interviewbundel, ”Tot Zijn dienst bereid” (uitg. Om Sions wil, € 9,95). gaat het over het werk in Gods Koninkrijk. Vijftien mensen uit de breedte van het reformatorische kerkelijk leven waren bereid om Van Belzen te woord te staan, van ds. J. J. van Eckeveld (onder meer over het curatorium) en ds. A. van Heteren (over het ambt aller gelovigen) tot organist Dick Sanderman en koster C. A. Wouters van de gereformeerde gemeente in Lisse.

Van Belzen (40) woont in Barneveld, is gehuwd, vader van vier kinderen en lid van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Barneveld. Hij is visueel gehandicapt, noemt zichzelf auteur en interviewer. In 2001 verscheen zijn eerste boek: ”Laat zang en spel”, met interviews met musici uit reformatorische kring. Er volgden bundels over afgeronde thema’s, zoals ”Terugblik”, over het eeuwfeest van de Gereformeerde Gemeenten (2007), en ”Helen en delen”, een terugblik op de totstandkoming van de Protestantse Kerk in Nederland en de Hersteld Hervormde Kerk.

Voor hemzelf springt de bundel ”Bevindingen” er wel een beetje uit. De conclusies die hij op basis van die gesprekken trok, zijn in de media onvoldoende serieus genomen, vindt hij. „Het gaat over de heilsorde, toch een belangrijk thema. Er is veel miscommunicatie over allerlei begrippen zoals wedergeboorte en Christuskennis. Dat heb ik boven water willen brengen. Neem een uitdrukking als: „Zien is geen hebben.” Hoeveel verwarring roept zoiets op, wat niet nodig is, als men er eerlijk over zou spreken.”

Binnen reformatorisch Nederland is er volgens Van Belzen niet genoeg ruimte voor gesprek over de diepe vragen van het leven. „Er is weinig gelegenheid voor een open discussie. Velen plaatsen de ander direct in een hokje, of zetten zelf de hakken in het zand. Wat mijn boodschap is: Zet uw oogkleppen af en doe uw vooroordelen in de prullenbak.”

Over zijn stijl, zijn werkwijze als interviewer, zegt Van Belzen: „Ik ben een gevoelsmens, werk vooral bij intuïtie en laat me graag inspireren door degene die tegenover mij zit. Voor een goed interview is inspiratie nodig. Die inspiratie is er, of het is er niet. Vaak lukt het wel, maar soms ook niet.”

De in 1993 overleden Veenendaalse kapper-publicist Rik Valkenburg, die in de jaren zeventig, tachtig van de vorige eeuw enkele veelgelezen interviewbundels naliet, is voor Van Belzen een inspiratiebron geweest. „Ik heb veel van zijn boeken gelezen. Hij was wel mijn voorbeeld, maar ik denk dat ik inmiddels ook een ontwikkeling heb doorgemaakt.”

Uitgeschreven is Van Belzen nog lang niet. Er staan alweer twee bundels op stapel, met interviews over 500 jaar Reformatie, en een vervolg op het boek over de heilsorde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer