Kerk & religie

NGK: Homo met relatie niet in ambt

ZEEWOLDE. De Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) gaan niet over tot openstelling van de ambten van ouderling en diaken voor gemeenteleden die een homoseksuele relatie onderhouden. De kerken moeten evenwel „al het mogelijke” doen om homo’s een „veilig thuis” te bieden.

Van onze verslaggever
18 January 2016 10:49Gewijzigd op 16 November 2020 00:45
Een deel van het moderamen van de landelijke vergadering (LV) van de Nederlands Gereformeerde Kerken, op 21 november 2015 in Zeewolde. V.l.n.r. Ad de Boer (2e voorzitter), ds. Willem Smouter (voorzitter), Bauke Versteeg (1e scriba). De vergadering besprak
Een deel van het moderamen van de landelijke vergadering (LV) van de Nederlands Gereformeerde Kerken, op 21 november 2015 in Zeewolde. V.l.n.r. Ad de Boer (2e voorzitter), ds. Willem Smouter (voorzitter), Bauke Versteeg (1e scriba). De vergadering besprak

Dat besloot de landelijke vergadering (LV) van de NGK zaterdag in Zeewolde. Er komt ook geen vervolgopdracht voor een nieuw gekozen LV, die dit najaar bijeenkomt. Daarmee zet het kerkverband voorlopig een punt achter een lang bezinningsproces. De commissie ambt en homoseksualiteit werd in 2011 ingesteld.

Tijdens de bespreking van het rapport van deze commissie door de LV vorige maand bleek al dat er in de NGK onvoldoende draagvlak is om de ambten voor homoseksuelen open te stellen. De commissie was verdeeld over het onderwerp, al waren de meeste leden voor toelating tot de ambten van hen die in een homoseksuele relatie leven.

Niet voorschrijven

De voorzitter van de landelijke vergadering, ds. W. Smouter, deed zaterdag op de vergadering een klemmend beroep om een open klimaat voor homo’s te scheppen. Het stak hem als „een graat in de keel” dat er gemeenten zijn waar homo’s die in een relatie leven niet aan het avondmaal kunnen, juist het sacrament waar te midden van alle gebrokenheid de liefde van Christus gedeeld wordt.

Maar het gaat fout, stelde hij tegelijkertijd, als je landelijk moet voorschrijven hoe het pastoraat in de plaatselijke gemeente gestalte krijgt. Volgens hem is het sowieso niet meer van deze tijd om met landelijke richtlijnen te komen over hoe men over bepaalde zaken in de kerk moet denken. Dat is zijns inziens de fout geweest in de Christelijke Gereformeerde Kerken, die een landelijk besluit namen om geen homo’s met een relatie tot het avondmaal toe te laten. Dat is een (schijnbare) pyrrusoverwinning, aldus ds. Smouter.

Bram Wattèl, voorzitter van de commissie ambt en homoseksualiteit, riep ertoe op om met het rapport van de commissie aan het werk te gaan en het niet op te bergen in het archief. „Homoseksualiteit is een item in de kerken wereldwijd. We kunnen het ons niet meer veroorloven dit onderwerp te laten voor wat het is. Het klink zo mooi, een veilige plek in de gemeente – maar het is niet een kwestie van regels, maar van elkaar werkelijk aanvaarden.”

Divers

Tijdens de vergadering bleek hoe divers de NGK denken over de plaats van homo’s. Er zijn gemeenten die geen bezwaar hebben tegen homo’s in de ambten, andere hebben moeite dezen aan het avondmaal toe te laten; in weer andere gemeenten spelen beide zaken niet of nauwelijks.

De kwestie homo en ambt werd in de NGK enkele jaren geleden aan de orde gesteld door de Jeruzalemkerk te Utrecht, die een voorstander is van openstelling van de ambten voor homo’s met een relatie. Kerkenraadsvoorzitter Koos van Beusekom noemde het zaterdag wenselijk om de kwestie aan de vrijheid van de kerken over te laten. Hij bepleitte voor ruimte en terughoudendheid om te oordelen, maar ook geen vrijblijvendheid want iedereen is aanspreekbaar op de keuzes die hij doet.


Lees ook

Artikel in RD 29 december 2015, „Homoseksuele relatie en ambt onverenigbaar”;

Artikel in RD 23 november 2015, NGK niet toe aan homo’s in ambt

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer