Vuurwerkvandalisme 2014-2015
Voor de achtste keer op rij deed deze krant onderzoek naar de vuurwerkschade aan gemeentelijke eigendommen.
In de bedragen die gemeenten melden, kunnen kleine afwijkingen zitten. Niet alle gemeenten rekenen de manuren die nodig zijn om de schade te herstellen. In sommige gemeenten valt de schade weliswaar mee, maar in veel gevallen waren daarvoor kostbare preventieve acties nodig.
Om de kosten per hoofd van de bevolking binnen en buiten de Biblebelt met elkaar te vergelijken, is eerst vastgesteld welke gemeenten tot de Bijbelgordel behoren. Daarvoor is gebruikgemaakt van de uitslagen van de verkiezingen voor de Provinciale Staten van 18 maart 2015. Gemeenten waarin SGP en ChristenUnie samen 20 procent of meer van de stemmen kregen, zijn in dit onderzoek gerekend tot de Biblebelt. Vervolgens is het schadebedrag per gemeente in de Biblebelt gedeeld door het aantal inwoners. Die bedragen zijn bij elkaar opgeteld om een gemiddeld schadebedrag per hoofd van de bevolking te berekenen. Hetzelfde is gedaan voor de gemeenten buiten de Bijbelgordel.
Een selectie van gemeenten die op enigerlei wijze in het oog springen.
Elburg
Rond de oudjaarsnacht is in de Veluwse gemeente Elburg voor ruim 14.000 euro vernield aan gemeentelijke eigendommen, waaronder 42 verkeersborden. Grootste kostenpost is een verbrande digitale informatiezuil (ruim 5500 euro).
De schade is bijna drie keer zo hoog als die rond de jaarwisseling ervoor. Burgemeester De Lange noemde het op Omroep Gelderland „nutteloos vandalisme, waar alle inwoners aan meebetalen.”
Bovendien zei hij bezorgd te zijn dat steeds meer inwoners huishoudelijke spullen op een oudejaarsvuur gooien, zoals meubels of dakleer.
Hardinxveld-Giessendam
De schade in de gemeente Hardinxveld-Giessendam (6850 euro) is de afgelopen jaarwisseling ruim tweeënhalf keer zo laag als die na de voorgaande twee edities.
Molenwaard
Vergeleken met de voorgaande jaarwisselingen is de schade in de gemeente Molenwaard (15.060 euro) bijna gehalveerd. Volgens burgemeester Van der Borg is dat te danken aan het feit dat de afsteektijden van vuurwerk zijn beperkt en doordat de gemeente er steeds beter in slaagt de daders te achterhalen. Na de jaarwisseling 2013-2014 verhaalde de gemeente zo’n 10.000 euro op vandalen.
Reimerswaal
In het Zeeuwse Reimerswaal laat de schade (12.000 euro) de afgelopen jaren een stijging zien. In zijn nieuwjaarstoespraak van begin dit jaar zei burgemeester Huisman dat de groei van deze cijfers het werkelijke probleem lijkt te maskeren. „Iedere streek, ieder dorp en vaak zelfs iedere straat heeft zo zijn eigen gebruiken rondom oud en nieuw. En daar is op zichzelf niets mis mee. Maar er wordt een grens overschreden wanneer, onder de noemer van een traditie, het gevoel van veiligheid en welbehagen van anderen ondergeschikt wordt gemaakt aan eigen plezier en vermaak.”