Kortere afsteektijd vuurwerk draagt bij aan daling schade
APELDOORN. De daling van de schade door vuurwerkvandalisme zet door. Het lijkt erop dat de beperking van de afsteektijden daaraan heeft bijgedragen.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) peilde begin dit jaar in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie onder haar leden hoe de jaarwisseling was verlopen. Ze was nieuwsgierig of beperking van de afsteektijden van vuurwerk –van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur– haar vruchten had afgeworpen. Voorheen mocht op oudejaarsdag al vanaf 10.00 uur worden geknald.
Er reageerden 62 gemeenten. De grote meerderheid van hen geeft aan dat de jaarwisseling rustiger is verlopen, mede dankzij kortere afsteektijden. Een kleiner deel meent dat er geen verschil is met voorgaande jaren. Enkele gemeenten klagen erover dat de besluitvorming over beperking van de afsteektijden pas half december 2014 rond was. Dat zorgde in de aanloop naar de jaarwisseling voor veel onduidelijkheid.
De VNG zal eenzelfde onderzoek na de komende jaarwisseling opnieuw doen.
In het RD-onderzoek naar schade door vuurwerkvandalisme is gemeenten niet expliciet gevraagd waardoor een eventuele daling van de schade is veroorzaakt. Een handjevol woordvoerders noemt de kortere afsteektijd van vuurwerk als oorzaak.
In ’s-Hertogenbosch was de schade met 30.000 euro zo’n 20.000 euro lager dan bij de vorige jaarwisseling. Volgens een woordvoerder komt dat vooral door de grote aandacht die gemeente, politie, brandweer en onderwijs hebben gegeven aan preventie.
In het Zeeuwse Terneuzen halveerde de schade, volgens een woordvoerder vooral door het preventief weghalen van zo’n honderd prullenbakken.
In Leusden nam de schade met driekwart af tot ruim 4000 euro. Gemeentelijke toezichthouders deelden in totaal veertig keer een waarschuwing uit voor het te vroeg afsteken van vuurwerk. In negen gevallen schreven ze voor dezelfde overtreding een boete uit.
De Zeeuwse gemeente Kapelle, waar de schade de laatste jaren fors is gedaald, wijst expliciet op het succes van beperking van de afsteektijden van vuurwerk. Een woordvoerder: „Dit jaar waren er aanzienlijk minder klachten over overlast, zeer waarschijnlijk door de nieuwe landelijke regelgeving. Meer dan dat door velen werd verwacht, zijn de nieuwe regels rond afsteektijden nageleefd.”
Woensdrecht had een schadepost van 1500 euro, veel minder dan de ruim 10.000 euro van voorgaande jaren. Een woordvoerder zegt dat de aanpassing van de afsteektijden daaraan heeft bijgedragen, „evenals het extra toezicht door onze buitengewoon opsporingsambtenaren en politie.”
De strakkere regels voor de afsteektijd van vuurwerk hebben ook een keerzijde. Na de laatste jaarwisseling klaagden diverse kerkelijke gemeenten, onder meer in het Zeeuwse Reimerswaal, over overlast door knalvuurwerk tijdens de erediensten op oudejaarsavond. Burgemeester Huisman erkende begin dit jaar dat dit een heikel punt is. Een nadeel van het verbod op het afsteken van vuurwerk tot 18.00 uur is volgens hem dat het geknal na die tijd in volle hevigheid losbarst, waardoor kerken veel overlast ervaren.