Binnenland

Schikking in Freule-affaire Veenendaal

VEENENDAAL. In de slepende beleggingsaffaire rond de Stichting Freule Lauta van Aysma heeft oud-voorzitter Aart Ooms vorige maand een schikking getroffen met de gemeente Veenendaal. Dat vertelt hij in een boek dat begin volgend jaar verschijnt.

Van onze correspondent
16 December 2015 09:15Gewijzigd op 16 November 2020 00:05
Sameer van Alfen. beeld Twitter
Sameer van Alfen. beeld Twitter

De gemeente wil niets verklaren over de afwikkeling van de zogeheten Freule-affaire. „Wij onthouden ons van commentaar op deze zaak”, antwoordde communicatie­adviseur Frank Bartelds dinsdagmiddag op een verzoek van deze krant om een reactie.

Financieel journalist Sameer van Alfen reconstrueert het beleggingsschandaal in het boek ”De Freule: het verhaal van de verdwenen miljoenen”. Het boek verschijnt begin volgend jaar.

De Stichting Freule Lauta van Aysma, die vanuit de hervormde gemeente in Veenendaal was 
opgericht voor het beheer van 
73 ouderenappartementen, verloor begin deze eeuw 9,4 miljoen dollar na een mislukte investering in Amerika. De kwestie kwam in 2003 in de openbaarheid.

Er waren tijdelijk gelden ‘geparkeerd’ in verband met de hypotheekconstructie. Toen er na een aantal maanden een dollar­garantie uitbetaald moest worden, kwam de stichting in de problemen. De gemeente Veenendaal, die borg stond voor de lening, draaide gedeeltelijk voor de schade op.

Wethouder A. de Graaf (ChristenUnie, Financiën) nam ontslag toen de affaire bekend werd. Voormalig voorzitter Ooms van de Stichting Freule Lauta van Aysma werd in 2012 definitief veroordeeld tot het betalen van een schade­vergoeding. „Maar zover bekend is de gemeente de procedure die nodig was om het schadebedrag te bepalen nooit gestart”, aldus Van Alfen. „Het beslag van 11 miljoen euro dat de gemeente in 2003 op het huis van Ooms legde, bleef wel in stand.”

Ooms zegt in ”De Freule” dat hij vorige maand een schikking trof met de gemeente. Van Alfen: „Hierin is afgesproken dat een deel van de verkoopwinst van zijn huis, dat afgelopen juli is verkocht, als schadevergoeding naar de gemeente gaat. Het beslag op zijn woning is daarvoor opgeheven.”

De voormalige voorzitter wil niet zeggen voor welk bedrag hij heeft geschikt. Hij laat wel weten dat het geld inmiddels is overgemaakt naar de gemeente. „Hiermee kan Ooms de Freule-affaire na vijftien jaar achter zich laten”, aldus Van Alfen.

Dat geldt niet voor iedereen. In de Freule-affaire zijn nog meer personen aansprakelijk gesteld. De oud-penningmeester van de stichting zegt in het boek van Van Alfen dat hij nog af en toe in gesprek is met de gemeente Veenendaal om de zaak af te handelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer