Economie
ACM tikt PostNL op de vingers

AMSTERDAM (ANP). De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft PostNL een last onder dwangsom opgelegd omdat het bedrijf zijn tarieven en voorwaarden niet duidelijk deelde met concurrenten. De toezichthouder maakte vrijdag bekend een einde te willen maken aan deze overtreding met een boete van 100.000 euro per dag, met een maximum van 1 miljoen euro.

Volgens de ACM wisten de bedrijven Van Straaten Post en Intrapost door de gebrekkige informatie van PostNL niet aan welke voorwaarden ze moesten voldoen om voor kortingen in aanmerking te komen. „Hierdoor konden ze geen goed onderbouwde offertes opstellen voor zakelijke klanten”, aldus de toezichthouder.

PostNL is het niet eens met de ACM en vindt zijn eigen communicatie wel transparant. Volgens de ACM heeft het postbedrijf de rechter gevraagd om publicatie van het ACM-besluit tegen te houden. De rechter stelde de toezichthouder echter in het gelijk.

Het postbedrijf liet weten zich, ondanks zijn ernstige bezwaren, aan het besluit van de ACM te zullen houden. Daardoor komt de last onder dwangsom te vervallen.

Volgens PostNL zorgt de ACM voor een „ongelijk speelveld” doordat het bedrijf nu wordt verplicht om informatie te verstrekken aan concurrenten, die het andersom niet krijgt. Op termijn brengt de toezichthouder daarmee volgens PostNL de betrouwbaarheid en de bereikbaarheid van het postvervoer „voor alle Nederlanders” in gevaar.

PostNL waarschuwde eerder al dat recente besluiten van de ACM en de mogelijke maatregelen die nog kunnen worden genomen, het bedrijf de komende jaren 30 à 50 miljoen euro per jaar kunnen kosten. De gevolgen van het besluit van vrijdag vallen volgens de postbezorger binnen die bandbreedte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer