Steeds minder gemeenten zónder koopzondag
In slechts een op de vijf gemeenten zijn alle winkels op zondag nog dicht. Dat is nog maar de helft van wat het vijf jaar geleden was.
Met name in Zeeland, het Groene Hart en langs de rand van de voormalige Zuiderzee zijn nog veel gemeenten waar de zondagsrust geldt, zo bleek maandag uit onderzoek van BNR en de website openingstijden.nl. Daarnaast mogen ook in het noorden in een flink aantal gemeenten de winkels niet open.
Ook in gemeenten waar de zondagsrust lange tijd strikt werd gehandhaafd, zoals Nijkerk, zijn tegenwoordig steeds vaker winkels open op zondag.
De cijfers komen grotendeels overeen met een groot onderzoek dat het Reformatorisch Dagblad eerder dit jaar presenteerde naar de koopzondag. Daaruit bleek toen dat inmiddels 65 procent van de gemeenten de zondag volledig heeft vrijgegeven als winkeldag.
In twee jaar tijd nam het aantal gemeenten waar elke week koopzondagen zijn zelfs toe van 76 naar 255. Vooral de nieuwe Winkeltijdenwet –die op 1 juli 2013 is ingegaan en bepaalde dat gemeenten voortaan zelf mogen bepalen of en hoeveel koopzondagen ze willen toestaan– heeft de koopzondag een forse stimulans gegeven.
Uit het RD-onderzoek bleek dat in slechts 61 van de 393 gemeenten (16 procent) koopzondagen niet zijn toegestaan. In sommige gemeenten, waar de koopzondag wel geheel of gedeeltelijk is vrijgegeven, kiezen winkeliers er desondanks niet voor om hun deuren te openen. Doorgaans doen ze dit omdat in die gevallen extra omzet van de zondagsopening niet opweegt tegen de extra kosten.