Binnenland

„Kalm blijven, maar ook waakzaam zijn”

AMSTERDAM. Wanneer komt het terrorisme naar Nederland? „We moeten onze kalmte bewaren”, zegt terreurexpert Glenn C. Schoen. „Het is echter goed dat de veiligheidscontroles worden verscherpt.”

L. Vogelaar
20 November 2015 16:23Gewijzigd op 15 November 2020 23:30
Glenn C. Schoen. beeld G.C. Schoen
Glenn C. Schoen. beeld G.C. Schoen

Schoen, eigenaar van het beveiligingsadviesbureau Boardroom@Crisis, volgt de gebeurtenissen op de voet. „Uit de politieacties van de afgelopen dagen blijkt dat de inlichtingendiensten veel informatie hebben. Dat ontstaat allemaal niet in een paar dagen tijd, dat is werk van maanden, van jaren. Nu was er aanleiding om snel op te treden.”

Groot-Brittannië maakte vorige week bekend dat er 3000 mensen in de gaten worden gehouden. „In Frankrijk zijn het er ook duizenden. Nederland maakt geen aantal bekend, maar het moeten er honderden zijn. Je kunt die niet zomaar oppakken, want je moet wel het recht aan je kant houden. Door mensen te volgen, proberen de veiligheidsdiensten een zo groot mogelijk stuk van de dreiging onder controle te houden. Een aanslag is nooit helemaal te voorkomen. Elke maat­regel is echter een drempel om het plegen van terreur zo moeilijk mogelijk te maken.”

Tot de mensen die gevaarlijk kunnen zijn, behoren degenen die naar het Midden-Oosten vertrekken om daar deel te nemen aan de strijd van IS, aldus Schoen. „Daar zijn wél cijfers van bekend. Uit Nederland zijn 220 mensen naar Syrië gegaan, van wie een derde inmiddels terug is. Er zijn 42 omgekomen. In andere landen zijn de aantallen Syriëgangers nog veel groter.”

Het is nu afwachten wat er uit de onderzoeken in Frankrijk komt, zegt de terrorisme-expert. „Zijn de aanslagen gepleegd door een groep die alleen op die plaats opereert of is er sprake van een netwerk van IS-mensen door heel Europa? Ik verwacht daar binnen een paar dagen helderheid over. Het is te vrezen dat er sprake is van een groter netwerk.”

Er worden successen geboekt in het bestrijden van terrorisme en het verijdelen van aanslagen, zegt Schoen. „De schietpartijen in Parijs laten echter zien dat er maar een beperkt aantal mensen nodig is om een gebeurtenis met grote impact te laten plaatsgrijpen.”

De aanslagen tonen ook weer dat dreiging niet halt houdt bij een landsgrens. „Enkele aanslagplegers waren van België naar Parijs gegaan. Vorig jaar vloog een Fransman naar Duitsland en reisde vervolgens naar Brussel om daar een aanslag op het Joods Historisch Museum te plegen. Daarom is internationale samenwerking in de terreurbestrijding zo belangrijk.”

Het doel van de aanslagplegers is helder: „Ze willen de Franse regering ertoe bewegen zich terug te trekken uit de actie tegen IS. Daarmee hopen ze ook tweespalt te bewerkstelligen tussen de Europese Unie en de NAVO.” Het antwoord van Frankrijk is duidelijk geweest: het aantal aanvallen op IS-doelen is direct opgevoerd.

De West-Europese samenleving moet volgens Schoen zijn kalmte bewaren. „We moeten ons niet laten polariseren en niet naar bepaalde groepen wijzen.”

De aanslagen knagen aan het veiligheidsgevoel. „De regering zegt enerzijds dat we zo gewoon mogelijk moeten verder leven. Anderzijds roept ze op tot waakzaamheid. Als je iets verdachts ziet, gebruik je nuchtere verstand en meld het.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Aanslagen Parijs

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer