Kerk & religie
Dr. Op ’t Hof: Kritiek op PKN is principieel

De kritiek op de PKN van de principieel bezwaarden is niet alleen ernstig maar ook principieel van aard. Dat schrijft dr. W. J. op ’t Hof, woordvoerder van de 53 procederende hervormde (wijk)gemeenten die met behoud van naam en bezit niet willen toetreden tot de PKN, in een persverklaring.

Kerkredactie

Hij reageert hiermee op uitlatingen van de hervormde ds. G. de Fijter, die vrijdag gekozen werd in het nieuwe moderamen van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Deze sprak tijdens een persconferentie de hoop uit dat „de bezwaarden zich laten leiden door mensen als prof. J. Severijn en ds. P. Zandt, die een procedure bij de burgerlijke rechter aanspanden over de kerkorde van 1951.” Daarbij wees hij erop dat deze beide predikanten destijds hadden gezegd dat als zij deze zaak zouden verliezen, zij dan hun plaats zouden innemen onder die hervormde kerkorde, hoewel ze daarop ernstige kritiek hadden.

Dr. Op ’t Hof benadrukt dat, afgezien van de vraag welk standpunt prof. Severijn en ds. Zandt met betrekking tot de PKN ingenomen zouden hebben, de kritiek van de huidige bezwaarden niet alleen van ernstige, maar ook van principiële aard is. „Met andere woorden: zij kunnen om hun gewetens wil nooit en te nimmer zich voegen in een kerk die een plurale belijdenis kent, waarover het in 1951 niet ging. Zij hechten eraan dit duidelijk en voor geen tweeërlei uitleg vatbaar uit te spreken.”

De woordvoerder van de procederende gemeenten gaat tevens in op de motie van het hervormde synodelid drs. M. Burggraaf, die de laatste hervormde synode donderdag aannam. De principieel bezwaarden kunnen volgens hem niet anders dan begrijpen dat de in de motie genoemde ”gemeenten van bijzondere aard” onderworpen zijn aan de kerkorde van de PKN. „Aangezien dit nu juist het punt van geschil is, kan de motie geen reële optie voor de bezwaarden vormen. Bovendien biedt zij geen oplossing voor gemeenten waar een minderheid niet tot de PKN wil toetreden.”

Mocht het zo zijn dat deze interpretatie onjuist is en de hervormde synode principieel bezwaarden wel degelijk toch een plaats buiten de PKN wil laten, dan zijn zij volgens de Nederhemertse predikant „van ganser harte” bereid tot een nader gesprek. „Dat vernemen wij dan graag van het hervormde moderamen.”

De principieel bezwaarden zijn de hervormde synode wel erkentelijk dat ze de motie van Burggraaf heeft aangenomen. „Zij voelen daarin een vorm van meeleven die zij van de kant van het moderamen tot dusver gemist hebben”, aldus dr. Op ’t Hof.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer