Politiek
Senaat maant kabinet tot actie voor kostwinner

DEN HAAG. De Eerste Kamer wil dat het kabinet maatregelen neemt om het verschil in belastingdruk tussen kostwinners en tweeverdieners te verkleinen. Een Senaatsmeerderheid steunde daartoe afgelopen nacht een motie van kersvers SGP-senator Schalk.

Marcel ten Broeke
14 October 2015 10:04Gewijzigd op 15 November 2020 22:33
SGP-senator Schalk tijdens zijn maidenspeech in de Eerste Kamer. beeld Cees van der Wal
SGP-senator Schalk tijdens zijn maidenspeech in de Eerste Kamer. beeld Cees van der Wal

Zijn voorganger, Gerrit Holdijk, wachtte 23 jaar voordat hij zijn allereerste motie indiende in de Eerste Kamer. SGP-senator Schalk deed dat dinsdag na ‘slechts’ 126 dagen in functie.

Daarmee verzilverde Schalk tijdens zijn allereerste grote debat (de Algemene Politieke Beschouwingen met het kabinet) direct de brede steun die een soortgelijke motie van SGP’er Van der Staaij vorige maand al kreeg in de Tweede Kamer.

Die motie, die het kabinet ertoe opriep het verschil in de belastingdruk tussen een- en tweeverdieners te verkleinen, kreeg daar toen de steun van onder meer CDA, CU, PVV, 50PLUS, de PvdD en de SP. Onvoldoende voor een meerderheid –VVD en PvdA stemden immers tegen–, maar niettemin een belangrijk signaal: de coalitie mag in de Tweede Kamer een meerderheid van één zetel hebben, in de Senaat komen ze er daarvoor zeventien tekort.

De partijen die de motie eerder al in de Tweede Kamer ondersteunden, hielpen de SGP-motie dinsdagavond alsnog aan een meerderheid in de Eerste Kamer. Een duidelijk signaal richting het kabinet om het pleidooi voor een lagere belastingdruk voor kostwinners toch serieus te nemen.

Dat zegde premier Rutte, in navolging van wat minister Wiebes (Financiën) al had benadrukt in de Tweede Kamer, de senatoren dan ook toe. Hoewel hij aangaf dat het progressieve en individualistische belastinstelsel per definitie leidt tot een bevoordeling van tweeverdieners boven kostwinners, gaf hij aan „welwillend” te zullen kijken naar suggesties om het huidige verschil in belastingdruk (kostwinners betalen volgend jaar tot wel vijf keer meer belasting dan tweeverdieners) te verkleinen. De uitwerking zal bij de behandeling van het belastingplan voor 2016 vorm moeten krijgen, aldus Rutte.

Schalk en CU’er Kuiper keken goedkeurend toe, terwijl PvdA-senator Barth zich naar de interruptiemicrofoon spoedde. Want die toezegging aan CU en SGP mocht er volgens haar niet toe leiden dat er een einde komt aan „het stimuleren van de economische onafhankelijkheid van vrouwen.”

Rutte beloofd een en ander met elkaar „in een mooie balans” te krijgen. Op voorhand is echter duidelijk dat de wens van CU en SGP (die samen met het CDA het kabinet in de Senaat aan een meerderheid kunnen helpen) nog niet zo makkelijk in beleid te gieten is. Al was het maar omdat óók het CDA aangaf het pleidooi van Barth te ondersteunen.

Kamervoorzitter snoert PVV’er de mond

De voorzitter van de Eerste Kamer, Broekers-Knol, heeft dinsdag uit protest de microfoon van PVV-senator Faber dichtgedraaid, nadat die haar collega’s had uitgemaakt voor „nepvolksvertegenwoordigers.” Volgens Faber vertegenwoordigen andere partijen het volk niet écht omdat zij weigeren de grenzen voor vluchtelingen te sluiten, ondanks dat een meerderheid van de Nederlanders dat wil. Broekers-Knol vroeg Faber direct de term, waarmee volgens haar de bijl wordt gezet aan de wortels van de democratie, terug te nemen. Toen Faber dat weigerde en haar opmerking herhaalde, draaide de Kamervoorzitter haar microfoon enkele seconden uit. Vorige maand noemde PVV-leider Wilders de Tweede Kamer al een nepparlement, waarop D66-leider Pechtold hem interrumpeerde, maar Kamervoorzitter Van Miltenburg niet ingreep. Hierop kreeg zij kritiek, waarna Van Miltenburg alsnog haar ongenoegen uitte toen PVV-Kamerlid Fritsma de term korte tijd later herhaalde. Toen Wilders het woord nepparlement in 2011 introduceerde, leidde dit nog niet tot reacties. De term was toen gericht tegen het Europees Parlement, dat volgens de PVV’er gesloten moest worden om het gebouw te gebruiken „voor de winterstalling van caravans.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer