LONDEN (ANP). Landen in West-Europa stellen zich steeds ruimhartiger op tegenover de toenemende vluchtelingenstroom uit met name Syrië, terwijl de meeste Midden- en Oost-Europese nog altijd terughoudend zijn om bij te dragen aan de opvang van asielzoekers.
Groot-Brittannië kondigde maandag aan de komende vijf jaar 20.000 Syriërs op te nemen die nu nog in vluchtelingenkampen in het Midden-Oosten zitten. Frankrijk neemt de komende twee jaar 24.000 vluchtelingen op, terwijl Duitsland 3 miljard euro extra reserveert voor vluchtelingenhulp in de begroting van 2016. In 2015 is 1 miljard euro meer beschikbaar. Tevens worden extra banen vrijgemaakt, waaronder 3000 bij de federale politie.
De Europese Commissie werkt aan een voorstel om 120.000 vluchtelingen over de lidstaten te verdelen. Groot-Brittannië hoeft daaraan niet mee te doen, net als Denemarken en Ierland. Die landen hebben sinds 1997 het recht om buiten afspraken over vrijheid, veiligheid en justitie te blijven. Nederland heeft dat recht niet.
Denemarken liet desondanks weten meer vluchtelingen te willen opvangen dan het nu doet. Zondag arriveerden vierhonderd vluchtelingen uit met name Syrië. „We zijn dan wel geen deel van de Europese vluchtelingenafspraken, we maken wel deel uit van Europa”, zei de Deense minister-president Lars Løkke Rasmussen maandag.
Heel anders is de houding in Slowakije en Tsjechië. Die naties willen niet door de EU verplicht worden een bepaald aantal vluchtelingen te huisvesten, maar zelf bepalen hoeveel asielzoekers ze toelaten. De twee landen spraken maandag in de Slowaakse hoofdstad met Oostenrijk, dat juist hulp van de buurlanden wil bij de opvang van de stroom asielzoekers die overwegend vanaf de Balkan via Oostenrijk naar Duitsland reizen. Slowakije zou volgens de EU-plannen zo’n 2300 mensen moeten opvangen, maar ziet zelf meer in tweehonderd bij voorkeur christelijke nieuwkomers.
Ondertussen blijft de toestroom van vluchtelingen naar met name Duitsland aanhouden. In München alleen al kwamen zaterdag en zondag 20.000 mensen binnen. Maandag werden wederom 10.000 asielzoekers verwacht. De treinen worden in München en andere Duitse steden enthousiast onthaald. Veel mensen delen eten en andere levensbehoeften uit aan de asielzoekers.