Buitenland
Orban: quota zinloos zonder grensbewaking; christelijk Europa bedreigd

BOEDAPEST. Het heeft geen zin te praten over bepaalde aantallen vluchtelingen die elk van de landen van de EU zou moeten opnemen, als de Europese grenzen poreus zijn. Dat zei de Hongaarse premier Viktor Orban maandag.

Redactie digitale media
Orban. beeld EPA
Orban. beeld EPA

Hij is een fel tegenstander van de opvang van grote aantallen migranten uit het Midden-Oosten. Hij beklemtoonde maandag dat de Europese Unie beter een fonds kan opzetten om landen in de crisisregio te helpen die vluchtelingen opnemen, zoals Turkije.

Volgens Orban hebben veel Europese politici de illusie dat het bij enkele honderdduizenden vluchtelingen zal blijven en dat velen op den duur terugkeren. Orban sprak afgelopen week nog van mogelijk vele miljoenen islamitische vluchtelingen en schat dat die nooit meer teruggaan. Het zijn volgens Orban vrijwel allemaal immigranten. Duitsland en Oostenrijk zouden ze ook moeten tegenhouden, vindt Orban.

In een opiniebijdrage voor de Frankfurter Allegmeine Zeitung waarschuwde de Hongaarse premier vorige week ook al voor de gevolgen van de massale instroom van vluchtelingen. Er mag niet worden vergeten „dat degenen die hierheen komen, zijn opgevoed met een andere religie en vertegenwoordigers zijn van een fundamenteel andere cultuur.” De meesten van hen zijn geen christen maar moslim, aldus Orban. „Dat is een belangrijke kwestie want Europa en de Europeanen hebben christelijke wortels.” Het is volgens hem al „zorgwekkend genoeg dat christelijke waarden in Europa sowieso aan betekenis hebben verloren.”

De huidige situatie is veel meer dan een vluchtelingencrisis, vindt Orban. In zijn optiek wordt Europa bedreigd door een opkomende hedendaagse volksverhuizing, waarvoor hij de falende immigratiepolitiek van de EU verantwoordelijk houdt. „Iedere Europese politicus die immigranten hoop geeft op een beter leven en hen ertoe beweegt met achterlating van alles en gevaar van eigen leven naar Europa te trekken, is onverantwoord bezig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer