Hervormde gemeenten naar de rechter
Ruim vijftig bezwaarde hervormde (wijk)gemeenten willen een uitspraak van de burgerlijke rechter (een verklaring voor recht) dat zij het recht hebben te beslissen niet toe te treden tot de Protestantse Kerk in Nederland, en dit met behoud van naam en bezit. De dagvaarding is vrijdag de deur uitgegaan.
Initiatiefnemer en woordvoerder dr. W. J. op ’t Hof uit Nederhemert kondigde eind december tijdens een persconferentie reeds aan dat dertig „principieel bezwaarde” hervormde gemeenten de gang naar de rechter zouden maken. Nu blijkt dat de achterliggende twee maanden ruim twintig (wijk)gemeenten zich hierbij hebben gevoegd. Het totaalaantal bedraagt 53. Dr. Op ’t Hof verwacht echter dat dit aantal in de toekomst verder zal oplopen, aangezien niet alle gemeenten die besloten hebben niet met de PKN mee te gaan, zich als partij hebben gemeld.
„Gezien de verharding die optreedt in de toon en de uitspraken van het moderamen van onze synode vinden de deelnemende (wijk)gemeenten het onverantwoord nog langer te wachten met de start van de procedure”, meldt hij in een persbericht. Hij wijst daarbij op de laatste gesprekken tussen het moderamen enerzijds en het Comité tot behoud van de Nederlandse Hervormde Kerk en het Gekrookte Riet anderzijds. Tevens haalt hij in dit verband de reactie van het moderamen aan op het appèl van het convent van kerkenraden. Het hervormde synodebestuur heeft de achterliggende weken een en andermaal benadrukt, onder meer in een open brief, dat een hervormde kerkenraad „niet de bevoegdheid heeft om te beslissen dat de gemeente niet meegaat bij de vereniging en op enige wijze hervormd zal blijven buiten de PKN.” Zo’n besluit is volgens het moderamen „onwettig en nietig.”
Dr. Op ’t Hof schrijft dat de bezwaarde gemeenten „als het ware wenende” het persbericht over de juridische procedure laten uitgaan. „Wij vinden het uiterst verdrietig deze gang te moeten gaan. Wij hadden zo graag gezien dat het moderamen van onze synode aan onze principiële bezwaren tegemoet was gekomen, of althans zijn best had gedaan de synode zover te krijgen. Helaas is dat niet het geval geweest”, aldus de persverklaring. „Het smart ons het meest dat door de gevolgen van een en ander Gods Naam gelasterd wordt.”
Hoe lang de juridische procedure zal duren, weet dr. Op ’t Hof niet. „Maar ik verwacht het eerste vonnis van de rechter pas over een tot anderhalf jaar”, zegt hij desgevraagd. Hij is er wel van overtuigd dat deze rechtsgang niet zo lang zal duren als de zogenaamde kerkvoogdijkwestie, die al twaalf jaar duurt.
De (wijk)gemeenten die een verklaring voor recht aan de rechter vragen, zijn: Aalst; Abbenbroek; Achterberg; Andelst; Blauwkapel-Groenekan; Doornspijk; Elspeet en Vierhouten; Elst (U); Gameren; Garderen; ’s-Grevelduin-Vrijhoeve Capelle; Harskamp; Heesbeen; Houten (Pleinkerk); Katwijk aan Zee, wijkgem. Morgenster en wijkgem. De Noord; Kesteren; Leerbroek; Loon op Zand; Lunteren; Maartensdijk; Melissant; Montfoort; Nederhemert; Nieuwaal; Nieuwleusen, deelgem. ”Rehoboth”; Numansdorp, buitengew. wijkgem. ”Elim”; Oosterwolde (Gld.); Opheusden; Oud-Beijerland, (wijkgem. 2); Ouddorp; Ouderkerk aan den IJssel; Poederoijen en Loevestein; Poortvliet; Putten, (wijkgem. 4); Rijssen, deelgem. ”Rehoboth”; Schoonrewoerd; Sint Maartensdijk; Soest, buitengew. wijkgem.; Spijk; Staphorst; Stellendam; Veenendaal (wijkgem. 3); Vianen, buitengew. wijkgem. ”Eben-Haëzer”; Voorburg, buitengew. wijkgem.; Vriezenveen, buitengew. wijkgem. ”Beth-El”; Waarder; Woudenberg (wijkgem. Oost); Wouterswoude; Wijk (bij Heusden); Zetten; Zuilichem; Zwartebroek/Terschuur.