Buitenland
Tientallen doden bij zelfmoordaanslag Turkije

SURUÇ (ANP/RTR). Bij een aanslag in de Turkse stad Suruç, zo’n 10 kilometer van de grens met Syrië, zijn maandag tientallen doden gevallen. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken sprak van een terroristische aanslag, die zeker 28 mensen het leven heeft gekost. Ongeveer honderd mensen zouden gewond zijn geraakt.

beeld EPA
beeld EPA

Officieel is er niets bekendgemaakt over de oorzaak van de explosie, maar een zelfmoordaanslag ligt voor de hand. Suruç ligt vlakbij de Syrische stad Kobani, waar strijders van Islamitische Staat (IS) zich ophouden. In de stad zouden zich veel Syrische vluchtelingen ophouden uit Kobani. Turkse autoriteiten houden er rekening mee dat IS achter de aanslag zit, maar de terreurgroep heeft nog niets opgeëist.

„Het feit dat het om een zelfmoordaanslag gaat, vergroot de kans dat IS erachter zit”, liet gouverneur Abdullah Ciftci weten aan de BBC. „We denken dat het een vrouw was die zich heeft opgeblazen. De eerste onderzoeken hebben uitgewezen dat ze alleen opereerde.”

De ontploffing vond plaats bij een cultureel centrum in het overwegend Koerdische dorp. Volgens ooggetuigen was op dat moment een bespreking aan de gang in het centrum, waar zich ten minste 300 leden van een socialistische jeugdgroepering hadden verzameld. Zij verbleven daar in afwachting van hun overgang naar Kobani, waar ze wilden helpen de stad te heropbouwen.

President Recep Tayyip Erdogan heeft de aanslag streng veroordeeld. Hij noemde het „een daad van terreur”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer