Grieken stemmen ‘nee’ in referendum reddingsplan
ATHENE/BRUSSEL (ANP). Ruim 61 procent van de Grieken steunt premier Alexis Tsipras in zijn afwijzing van het reddingsplan voor het land.

Van de ruim 9,8 miljoen stemgerechtigden, ging 61 procent naar zondag naar de stembus om zich uit te spreken over de Griekse schuldencrisis. Dat blijkt uit cijfers van het Griekse ministerie van Binnenlandse Zaken.
Voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de eurogroep (ministers van Financiën van de eurolanden) noemde de uitkomst van het Griekse referendum „uiterst betreurenswaardig” voor de toekomst van Griekenland. De Europese Commissie liet weten het resultaat te respecteren. De Europese Centrale Bank handhaaft het plafond voor de noodsteun aan Griekse banken op 89 miljard euro.
Komende dinsdag overleggen de leiders van de negentien eurolanden in Brussel over de uitkomst van het Griekse referendum. De europgroep komt eerder die dag bijeen om de speciale Europese top voor te bereiden. Het is de tweede speciale top over Griekenland in korte tijd.
Het Syntagma-plein in de Griekse hoofdstad Athene stroomde zondagavond vol met nee-stemmers die de overwinning wilden vieren, terwijl oppositieleider Antonis Samaras zijn functie als leider van de grootste oppositiepartij Nieuwe Democratie neerlegde. Hij drong aan op een ja-stem.
Premier Alexis Tsipras zei zondagavond dat hij bereid is te praten over nieuwe hervormingen in ruil voor financiële steun. Hij benadrukte dat een nee-stem niet moet worden gezien als een stem voor Griekse exit uit de eurozone.
De verwachtte uitslag van het Griekse referendum leidde zondag al tot actie van Europese leiders. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande gaan maandag in gesprek over de uitslag. Premier Mark Rutte vindt dat de uitslag van het referendum in Griekenland de situatie nog ingewikkelder heeft gemaakt dan zij al was.
De Duitse minister Sigmar Gabriel van Economische Zaken zei dat het „vrijwel onvoorstelbaar” is te praten over een miljardenprogramma. Hij vindt het ondenkbaar om met de Grieken over een steunprogramma te praten als dat land zo duidelijk tegen verdere hervormingen heeft gestemd.
Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement pleitte voor „onmiddellijke” humanitaire hulp voor de Grieken. Gepensioneerden kunnen bijvoorbeeld geen medicamenten meer kopen vanwege gedwongen sluiting van de banken.