Muf ruikende Rotterdamse kerk geeft geheimen prijs
ROTTERDAM. De Elimkerk in Rotterdam-Zuid is een typische blokkendoos uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Op het eerste gezicht een weinig aantrekkelijk gebouw. „Maar wel praktisch.”
„Kijk nou eens. Een map met foto’s en informatie over de bouw van de kerk.” Ds. B. van Zuijlekom, tot drie jaar geleden predikant van de Elimkerk in Rotterdam, kijkt verrast. Vanachter het orgel in de kerk in de Rotterdamse volksbuurt Vreewijk komt een vergeelde map met documenten tevoorschijn. ”Kerkbouw Elimkerk 13 mei 1964, eerste deel”, staat er op. „Deze map heb ik nog nooit gezien. Interessant.”
Het is deze maand drie jaar geleden dat de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Rotterdam-Zuid de laatste dienst hield in het uit 1965 daterende gebouw. De gemeente ging samen met de christelijke gereformeerde kerk in Rotterdam-Zuid. Sindsdien worden de diensten gehouden in de van oorsprong christelijke gereformeerde Nebokerk.
De Elimkerk staat sinds januari 2013 te koop, zegt ds. Van Zuijlekom, terwijl hij de meterkast opent en daar een paar schakelaars omzet. Meteen gaat de verlichting in de kerk branden. Hoewel er verschillende partijen interesse toonden, zijn er op dit moment geen serieuze gegadigden. „Terwijl er wel behoefte is aan kerkgebouwen in Rotterdam. Vooral migrantengemeenten zoeken een onderkomen.”
Lopend door de ietwat muf ruikende hal legt ds. Van Zuijlekom uit dat wat hem betreft verkoop aan een andere kerk de voorkeur heeft. „We hoeven wat de prijs betreft niet het onderste uit de kan. Als we bijvoorbeeld een migrantengemeente ermee kunnen helpen, doen we dat graag. Stel dat kopen niet meteen mogelijk is, dan is huurkoop ook bespreekbaar.”
De map met informatie over de bouw van de kerk wekt bij de predikant de nodige belangstelling. „Tsjonge, brieven over de bouw van het orgel. Er staat nu een elektronisch orgel, maar er moet vroeger een pijporgel gestaan hebben.” Een paar bladzijden verder duikt er zelfs een foto op van het instrument. „Waar het gebleven is? Geen idee.”
De Elimkerk moet in de jaren 70 een piek in het ledental gehad hebben, schat ds. Van Zuijlekom. „Vanaf die tijd trokken veel Rotterdammers naar omliggende plaatsen, zoals Barendrecht en Capelle aan den IJssel. Zo’n vijftien jaar geleden daalde ons ledental tot rond de 200. Op dat moment zijn we ons gaan bezinnen op de toekomst. Dat heeft geleid tot nieuwe bewustwording van onze plek en betekenis in de stad.”
Behalve gemeentepredikant is ds. Van Zuijlekom missionair predikant. Zijn aandachtsgebied is sinds 2010 de Beverwaard. „Een wijk zonder kerkgebouw. Er is een interculturele gemeente gestart. Bovendien proberen we er te zijn voor de mensen in de buurt. In de Beverwaard is een vestiging geopend van House of Hope, een diaconaal project. Ook vanuit de Nebokerk proberen we onze plek op een positieve manier in te vullen. We leggen contacten, zetten elke woensdag de kerk open en hebben een maaltijdproject. We proberen een zoutend zout te zijn en zien dat werk gezegend: binnenkort wordt er weer iemand gedoopt die tot geloof is gekomen.”
serie Kerk te koop
Dit is het zesde en laatste deel in een serie over kerken die momenteel te koop staan.