Economie

College Nijkerk valt om koopzondag

NIJKERK. Het college van burgemeester en wethouders van Nijkerk is in de nacht van maandag op dinsdag gevallen. ChristenUnie-SGP heeft het vertrouwen in coalitiepartner VVD opgezegd. Een mede door de liberalen ingediende motie voor invoering van de koopzondag werd in de gemeenteraad aanvaard met 14 stemmen voor en 13 tegen.

Van onze correspondent
30 June 2015 06:29Gewijzigd op 15 November 2020 20:05
Het college van burgemeester en wethouders van Nijkerk is in de nacht van maandag op dinsdag gevallen. ChristenUnie-SGP heeft het vertrouwen in coalitiepartner VVD opgezegd. Een mede door de liberalen ingediende motie voor invoering van de koopzondag werd
Het college van burgemeester en wethouders van Nijkerk is in de nacht van maandag op dinsdag gevallen. ChristenUnie-SGP heeft het vertrouwen in coalitiepartner VVD opgezegd. Een mede door de liberalen ingediende motie voor invoering van de koopzondag werd

In de motie van de VVD, Pro21 en De Lokale Partij werd het college gevraagd „op zo kort mogelijke termijn”, uiterlijk voor 15 september, een voorstel aan de gemeenteraad voor te leggen voor aanpassing van de plaatselijke winkeltijdenverordening zodat ondernemers de vrijheid zouden krijgen „zelf te besluiten op welke dagen zij hun winkel wel of niet wensen te openen”.

Na langdurige schorsingen liet ChristenUnie-SGP-wethouder Horst weten dat hij en zijn CDA-collega René Windhouwer de motie bij aanvaarding niet zouden uitvoeren. Fractievoorzitter Boer van ChristenUnie-SGP meldde daarop dat zijn fractie geen vertrouwen meer heeft in de VVD en een college waarin de VVD zitting heeft. De fractie trok daarom haar wethouder terug uit het college. Na de stemming concludeerde CDA-fractieleider Van Ruler dat het college „zo niet verder kan”. „We moeten op zoek naar een nieuw samenwerkingsverband, we hebben wat te doen deze zomer.”

De aanvaarde motie botst met het coalitieakkoord dat het CDA, ChristenUnie-SGP en de VVD vorig jaar overeenkwamen. Daarin is opgenomen dat gedurende deze raadsperiode het beleid voor koopzondagen niet wordt verruimd.

VVD-fractievoorzitter Van der Woerd verdedigde de ommezwaai van zijn partij. „Ondernemers in Nijkerk en Hoevelaken luiden de noodklok, vooral als gevolg van de koopzondag in buurgemeente Amersfoort. De supermarktondernemers spreken van een groeiend omzetverlies van nu al tien procent en veertigduizend manuren minder werkgelegenheid in de Nijkerkse supermarkten. Het is niet verantwoord om tegen beter weten de winkels in Nijkerk en Hoevelaken op zondag nog langer op slot te houden.” Pro21: „De concurrentie met Amersfoort is stevig. Moeten onze ondernemers lijdzaam toekijken dat ze klanten kwijtraken?”

Het CDA noemde het onacceptabel dat de motie, die de drie partijen vrijdag aankondigden, na drie dagen al in stemming werd gebracht zonder enige vorm van inspraak voor de burger en zonder maatschappelijk debat. „Er zijn ook veel ondernemers en burgers die totaal geen behoefte aan de koopzondag hebben.” De drie indieners van de motie brachten daartegen in dat er rondom het raadsvoorstel nog volop gelegenheid voor discussie zou kunnen zijn.

Volgens ChristenUnie-SGP-fractievoorzitter Boer had de VVD zich ontpopt als een onbetrouwbare partner. „Vorige week hebben wij ondanks onze moeite ingestemd met verruiming van de horecatijden omdat dat een coalitieafspraak was. Nu de kroegganger is bediend, kan de kerkganger de VVD blijkbaar gestolen worden.”

CDA en ChristenUnie-SGP maakten zich sterk voor een referendum over de koopzondag, zoals werd voorgesteld in een burgerinitiatief van de gereformeerde emeritus predikant ds. Riemens, die daarvoor de afgelopen dagen 59 handtekeningen verzamelde. Boer: „ChristenUnie-SGP is er niet blind of doof voor dat de tijden veranderen. Wij willen de handreiking doen dat de uitslag van een raadgevend referendum, na een brede maatschappelijke discussie over de koopzondag, wat ons betreft bindend zal zijn, mits de motie nu wordt ingetrokken.” Ook het CDA wilde het referendum doorslaggevend verklaren. „Als een meerderheid de koopzondag wenst, schrappen we de bepaling daarover uit het coalitieakkoord, maar dan moet de koopzondag ook niet worden doorgevoerd als een meerderheid van de burgers dat niet wil.”

Vooral Pro21 benadrukte niets voor een burgerraadpleging te voelen. „Een referendum houd je als je geen flauw benul hebt wat de burger ervan vindt. Op dit onderwerp weten we dat wel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer