UTRECHT. De grote protestantse kerken van Nederland en België reageren positief op de suggestie van paus Franciscus om een gemeenschappelijke paasdatum te bepalen.
Paus Franciscus zei onlangs dat de Rooms-Katholieke Kerk niet op voorhand wil vasthouden aan de gregoriaanse kalender voor de bepaling van de paasdatum. De oosterse kerken, waaronder de Russisch-Orthodoxe Kerk en het oecumenische patriarchaat, reageerden vorige week al positief op het aanbod van paus Franciscus. Zij gebruiken de juliaanse kalender.
Steven H. Fuite, voorzitter van de Verenigde Protestantse Kerk van België (VPKB), toont zich optimistisch, zo zei hij tegenover de Belgische nieuwsdienst Kerknet. „Ik ben blij met alle inspanningen die ertoe bijdragen dat de christelijke kerken elkaar vinden”, zegt hij, „en concreet ook de gemeenschappelijke viering van Pasen. Als wij het grootste christelijke feest, dat Pasen is, op dezelfde datum kunnen vieren, zou dat fantastisch zijn. Het zou tevens de uitdrukking zijn van de eenheid van de christenen.”
De VPKB-voorzitter gelooft niet dat er van protestantse kerken een veto komt tegen een gezamenlijke paasdatum. „Ik meen dat protestanten hun gevoeligheid hierover graag opzij willen zetten om tot eenzelfde datum te komen. Pasen werd al in de vroege christelijke kerk gevierd, nog voordat er sprake was van de viering van het kerstfeest. Het geloof in het leven na de dood en het feit dat lijden niet het laatste woord heeft, behoren tot de kern van het christendom.”
Ook dr. A. J. Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), steunt de intentie, geeft hij desgevraagd aan. „Het is spijtig dat het paasfeest op verschillende momenten wordt gevierd. Als daarin een doorbraak komt, ben ik daar blij over.” Wel plaatst dr. Plaisier een kanttekening. „De paasdatum in de westerse kerken is gekoppeld aan het joodse Pesachfeest. De vraag is of die koppeling er nog wel zal zijn bij een gemeenschappelijke paasviering. Dat vind ik wel een overweging. Ik heb gehoord dat er vanuit de Wereldraad van Kerken een rapport wordt voorbereid over een gemeenschappelijke viering. Kennelijk leeft het thema. Ik heb begrepen dat in dat voorstel de koppeling met het Pesachfeest overeind zou blijven.”