Kerk & religie

Ziekenhuisafdeling in een Asperense burgerwoning

ASPEREN. Aanbidding is het hoofdbestanddeel in de samenkomsten van de huiskring in Asperen. Daarin ligt voor Peter de Stigter de bestemming van een christen. „Uit onszelf komen we meteen met een verlanglijstje.”

28 April 2015 20:26Gewijzigd op 15 November 2020 18:32
Beeld RD, Anton Dommerholt
Beeld RD, Anton Dommerholt

Als teamleider bij Merford in Gorinchem, producent van speciale deuren, reist Peter de Stigter door het hele land. Vaak maakt hij lange dagen, maar om de twee weken is hij op woensdagavond steevast thuis. Dan geeft hij met zijn echtgenote informeel leiding aan de huiskring die in zijn woning samenkomt. „Wij zijn het aanspreekpunt.”

Ria is afkomstig uit de hervormde gemeente van Heukelum, Peter uit de gereformeerde kerk vrijgemaakt van Leerdam. Daar waren ze na hun trouwen dertien jaar samen lid. Ook de kinderen zijn er gedoopt. Na verloop van tijd kwam de klad in de kerkgang. „Ik kon niet zo veel meer met wat ik er hoorde”, blikt Peter terug. „Ik zocht naar iets anders. Dat ben ik me pas later gaan realiseren. De kinderen gingen nog wel naar de zondagsschool en het meisjeskoor van de hervormde gemeente in Asperen.”

Na acht jaar van randkerkelijkheid kwamen ze in contact met een Bijbel- en gebedskring van de plaatselijke hervormde gemeente. Een aantal leden daarvan bezocht geregeld de charismatische Christengemeente in Gorinchem. „Ze vroegen ons een keer mee te gaan. In die gemeente voelden we ons meteen thuis. Op 16 december 1990 hebben we ons laten dopen.”

Tien jaar waren ze er actief lid. „We werden kringleider voor de mensen uit Asperen en omgeving, deden pastoraal werk, gaven leiding aan voorbedeteams en hebben een jaar in de oudstenraad gezeten.”

Spanningen binnen de groeiende gemeente leidden in 2000 tot een scheuring. „Je weet hoe het gaat”, zegt De Stigter. „Als een bedrijf groter wordt, komen er regeltjes. Zo is het ook in een gemeente. Er sloop een beetje controle in. Daar knapte een aantal mensen op af. Op een gegeven moment kregen ook wij er moeite mee, en zijn we vertrokken.”

Gebed

Vanwege de opgelopen frustratie was aansluiting bij een andere gemeente voor veel afhakers geen optie. Een deel had wel behoefte elkaar te blijven zien. Zo ontstond de huiskring in Asperen. Die bestaat uit een vaste kern, bezoekers die zo nu en dan komen en voorbijgangers. „In de achterliggende vijftien jaar zijn hier wel zo’n zeventig mensen over de vloer geweest.”

Henk Vink, destijds voortrekker in de wereld van Nederlandse huisgemeenten, gaf in de begintijd wat instructie. De groep in Asperen onderhield toen ook contacten met een huisgemeente in Bergambacht. Later verwaterden die weer.

De garage van zijn woning bouwde De Stigter om tot gebedsruimte. „Onze groep is begonnen als een gebedskring. Daar wisten we ons toe geroepen. Later gaf God daarbij de profetie dat we een ziekenhuisafdeling zouden worden. Er wordt hier heel veel voorbede gedaan, omdat we weten dat het gebed de motor is achter alle bedrijvigheid in het werk van God dat we mogen doen. Verschillende mensen hebben hier terstond genezing ontvangen.”

Aanvankelijk hadden de avonden een vaste structuur. „We behandelden een Bijbelboek of diepten een bepaald onderwerp uit. Dat hebben we na verloop van tijd losgelaten.” Wat bleef, is het uur van aanbidding. „Dat vinden we heel belangrijk, nog belangrijker dan voorbede. Dat is ook voor ons een leerschool. Uit onszelf komen we meteen met een verlanglijstje in plaats dat we God de eer geven. Heel vaak spreekt God juist door de aanbidding heen.”

Vijfvoudige bediening

Van een ambtelijke structuur met oudsten willen de leden van de huiskring niet meer weten. Ze geloven in de vijfvoudige bediening: van apostel, profeet, evangelist, herder en leraar. „We kijken ernaar uit dat die functioneert in de groep. Een apostel en een profeet hebben we, in Johan en Ineke. Ria en ik zijn vooral evangelist en herder. Wat we momenteel missen, is een leraar, maar dat compenseren we door het bezoeken van conferenties.”

Een lezer is De Stigter niet. „In elk boek dat je leest, zitten menselijke gedachten. Wij willen afgestemd zijn op Gods Woord en op de Heilige Geest. Daarom houd ik me liever bij de Bijbel, al ben ik ervan overtuigd dat God de dingen verder aan mensen kan openbaren. Momenteel zit ik te lezen in ”De zeven wonderen” van Wilkin van der Kamp. Dat is iemand met heel veel inzicht.”

Sinds een jaar kent Asperen ook een interkerkelijke huiskring van zeven echtparen, onder wie het echtpaar De Stigter, met de naam Nieuw Leven. „Die komt elke week samen, op dinsdagavond, en is veel sterker naar buiten gericht. We hebben allemaal een hart voor Asperen, als vrucht van alle gebeden die over dit stadje zijn uitgesproken. Zo nu en dan vieren we met elkaar het avondmaal.”

Op zondag 10 mei wordt er in het dorpshuis een door Nieuw Leven georganiseerde samenkomst gehouden. „Er gaat hier nog veel meer gebeuren”, verzekert De Stigter. „Er is in deze plaats een stuk geestelijk ontwaken gekomen. Mensen die God heeft geroepen, is Hij nu aan het samenvoegen. Dat voel ik gewoon aan.”

Volgende week: Huizen van Vrede in Vlissingen.




Huisgemeente Asperen

De huiskring in Asperen werd in 2000 gevormd door leden van de Christengemeente in Gorinchem die het daar niet meer konden vinden. De circa vijftien bezoekers groeiden vrijwel allemaal op in traditionele kerken: van de hervormde gemeente van Asperen tot de gereformeerde gemeente te Gorinchem. Ze wonen binnen een straal van 15 kilometer rond het stadje aan de Linge. Eens in de twee weken komen ze op woensdagavond samen in de woning van Peter en Ria de Stigter. Twee bezoekers zijn aan een evangelische kerk verbonden, voor de anderen fungeert de huiskring als gemeente. In de loop de jaren werden zo’n vijftien bezoekers gedoopt.


serie
Terug naar de basis

Huisgemeenten in Nederland. Vandaag deel 7: huiskring Asperen. De serie wordt afgesloten met een evaluatie door prof. dr. A. Baars.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer