Contouren coalities provincies steeds duidelijker
APELDOORN. Het wordt dezer dagen steeds duidelijker hoe de nieuwe provinciebesturen er gaan uitzien. Die zijn nodig na de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart.

In Overijssel adviseerde CDA-informateur en oud-CNV-voorzitter René Paas donderdagmiddag een coalitie van CDA, VVD, D66, en ChristenUnie. Dat zou betekenen dat verkiezingswinnaar D66 aanschuift bij de bestaande, rechtse coalitie. De meest logische uitbreiding, want de SP staat in deze provincie redelijk ver van de rechtse partijen af.
PvdA of SP
Gelderland onderzoekt de mogelijkheden van handhaving van de huidige samenwerking (VVD/CDA/D66/PvdA) of een met de SP, zo bleek woensdag uit het advies van de informateurs M. Schuurmans (VVD) en G. Jansen (CDA). In dat laatste geval valt de grote verliezer, PvdA, uit de coalitie.
VVD en CDA hebben inhoudelijke aarzelingen bij samenwerking met de SP, maar de informateurs zagen daarin geen breekpunt. In dat geval komen winnaars SP en D66 in het dagelijks bestuur. Voordeel van regeren met de PvdA is dat er veel vertrouwen is in deze partij, zo constateerden de informateurs.
Ze maakten geen keuze. Dat doen VVD en CDA morgen, na gesprekken met D66, SP en PvdA.
Eerder bepleitten coalitiepartner D66, SP, ChristenUnie en GroenLinks het opnemen van meer winnaars in de coalitie. Ook de VVD verloor zetels, het CDA vooral stemmen.
In Groningen werd maandag duidelijk dat SP, CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks gaan onderzoeken of ze een nieuw college van gedeputeerde staten kunnen vormen.
Dat gebeurt onder leiding van formateur Verschuren, wethouder in de gemeente Hoogezand-Sappemeer (SP).
Op dit moment bestaat het Groningse college van gedeputeerde staten uit PvdA, VVD, D66, en ChristenUnie.
In Friesland koerst winnaar CDA op een coalitie met PvdA, VVD en Fryske Nasjonale Partij (FNP), ChristenUnie of D66, zo is de verwachting. Het CDA zou het liefst met de CU willen regeren. In dat geval zou huidig coalitiepartner FNP uit Gedeputeerde Staten verdwijnen.
In Noord-Holland wordt de huidige coalitie van VVD, D66, PvdA en CDA voortgezet. Dat bleek vorige week uit de informatieronde van VVD-fractievoorzitter Post. Morgen komen de vier partijen bijeen voor de start van de formatie. Mogelijk wordt het nog spannend, want VVD en D66 zijn het oneens over de bezuinigingen, een snelle busverbinding van Hilversum naar Huizen, de komst van megastallen en –vooral– van windmolens op land.
Ook in Utrecht lijken de huidige coalitiepartijen door te gaan. VVD, D66, CDA en GroenLinks staan in de startblokken om er opnieuw gevieren uit te komen, zo bleek maandag uit het advies van de informateurs.
In Zuid-Holland wordt eveneens het huidige bestuur, van VVD, D66, CDA en SP, gecontinueerd. Dat bleek maandag uit het advies van de informateur.
Ook in Zeeland gaat de bestaande coalitie, van VVD, CDA, SGP en PvdA, verder, zo bleek maandagavond. Daarmee lijkt Statenlid H. van der Maas, zoals beoogd, de gedeputeerdenzetel van G. R. J. van Heukelom over te nemen.
Onduidelijk
In Drenthe, Noord-Brabant en Limburg is nog niet duidelijk welke coalitie er komt. In Drenthe regeerden beide grote verliezers, PvdA en VVD. De VVD moet er in ieder geval twee partijen bij zoeken voor een meerderheid.
In Noord-Brabant kunnen VVD, CDA en SP met elkaar verder, zij het met een minieme meerderheid. In Limburg hebben coalitiepartners PvdA en VVD fors verloren. Het CDA lijkt niet om de SP heen te kunnen.