Binnenland
„Bewijs dat MH17 neerstortte door BUK-raket”

HILVERSUM (ANP). Op de rampplek in Oost-Oekraïne waar een vliegtuig vol Nederlanders neerstortte, heeft verslaggever Jeroen Akkermans van RTL Nieuws fragmenten van een BUK-raket gevonden. Volgens RTL staaft dit de sterke vermoedens dat het toestel is neergehaald door zo’n raket. De verslaggever zou fragmenten hebben laten onderzoeken door een onafhankelijk instituut, dat geconcludeerd heeft dat het gaat om resten van een BUK-raket.

19 March 2015 16:27Gewijzigd op 15 November 2020 17:31
Pers neemt een kijkje bij de wrakstukken van het toestel van de ramp met vlucht MH17 die liggen op vliegbasis Gilze-Rijen. Beeld ANP
Pers neemt een kijkje bij de wrakstukken van het toestel van de ramp met vlucht MH17 die liggen op vliegbasis Gilze-Rijen. Beeld ANP

RTL Nieuws meldt dat de gevonden fragmenten snel zullen overgedragen worden aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Het toestel van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 stortte op 17 juli neer in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is waarschijnlijk uit de lucht geschoten.

In september meldde het Openbaar Ministerie dat het strafrechtelijk onderzoek naar de crash leidt, dat het meest waarschijnlijke scenario is, dat een afgeschoten raket het toestel heeft neergehaald. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei enkele dagen na de ramp dat Washington beschikt over data over de baan van een BUK-luchtdoelraket die is afgevuurd uit toen opstandelingengebied in het oosten van Oekraïne. Met die raket zou de Boeing 777 zijn neergehaald.

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) die zoekt naar de oorzaak van de ramp, is hun onderzoek nog in volle gang. Het richt zich „op veel meer bronnen dan alleen scherven”, schrijft de organisatie in een reactie op het nieuws van RTL Nieuws. „Aanvullend onderzoeksmateriaal is daarbij welkom, maar het is van belang dat onomstotelijk wordt aangetoond dat er een relatie is tussen het materiaal en het neergestorte vliegtuig. De Onderzoeksraad zal het materiaal in ontvangst nemen en betrekken in het onderzoek.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer