ATHENE (ANP). Griekenland heeft vrijdag de relatie met de schuldeisers verder op scherp gezet. De Grieken willen niet meer samenwerken met de trojka, die bestaat uit afgevaardigden van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat is een probleem voor het oplossen van de financiële problemen in het land.
De regering van premier Alexis Tsipras, die het sinds deze week voor het zeggen heeft in Griekenland, wil dat de voorwaarden voor het afbetalen van de leningen worden versoepeld. Zo wil Tsipras ophouden met bezuinigen. Hij won met die belofte zondag de verkiezingen, wat in Europa voor veel onrust zorgt. De eurolanden en het IMF, die noodleningen hebben verstrekt, willen uiteindelijk hun geld terug. Hoewel Griekenland vrijdag duidelijk maakte niet meer te willen praten met de trojka, wil het land wel in gesprek met andere eurolanden en EU-instanties.
Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem ging vrijdag langs in Athene om kennis te maken met de nieuwe regering. De Nederlandse minister van Financiën herinnerde zijn Griekse collega Yanis Varoufakis aan de afspraken die zijn gemaakt over het terugbetalen van de schulden. Die blijven wat Dijsselbloem betreft gewoon staan. Griekenland moet volgens hem niet vergeten wat is bereikt met de Europese steun en de geboekte vooruitgang niet tenietdoen. Overigens zijn nog geen knopen doorgehakt over aanpassen of verlengen van het steunprogramma van de overige eurolanden, de ECB en het IMF.
Ook premier Mark Rutte en de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Jyrki Katainen, zeiden dat Griekenland zich moet houden aan de afspraken. Volgens Rutte moeten de Grieken op eigen benen staan, maar dat kan volgens hem voorlopig niet zonder steun uit Europa.
Het lijkt erop dat Griekenland de gemoederen tot bedaren wil brengen met een charmeoffensief. Leden van de regering reizen komende week naar onder meer Cyprus, Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië om het nieuwe Griekse beleid uit de doeken te doen.