Kerk & religie
Giftenstroom kerken voor ebolaslachtoffers komt langzaam op gang

APELDOORN. Kerken zetten vooralsnog geen massale financiële actie op ten behoeve van slachtoffers van het ebolavirus. Dat blijkt uit een rondgang langs diverse kerkelijke organisaties. Toch komt de giftenstroom langzaam op gang.

Redactie kerk
28 November 2014 12:31Gewijzigd op 15 November 2020 14:44
Een medewerker van Artsen zonder Grenzen in beschermende kleding houdt een kind vast dat vermoedelijk besmet is met ebola (Paynesville, Liberië). Beeld Getty Images
Een medewerker van Artsen zonder Grenzen in beschermende kleding houdt een kind vast dat vermoedelijk besmet is met ebola (Paynesville, Liberië). Beeld Getty Images

Deputaten diaconaat van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) zijn onlangs een noodhulpactie gestart voor de strijd tegen ebola. Via Tear steunen de CGK de organisatie MAP International. Mensen kunnen via het banknummer van het dienstenbureau van de CGK geld geven onder vermelding van ”noodhulp ebola”.

De Verre Naasten, zendingsorganisatie van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, heeft geen bestaande partners in de gebieden waar ebola heerst, zegt directeur K. Harink. „Als donateurs van ons een gift voor ebolaslachtoffers op onze rekening storten, ontvangen ze een bericht waarin we vertellen dat we niet de zoveelste organisatie willen zijn die zich daar ad hoc mee gaat bemoeien. We storten het ontvangen bedrag in zijn geheel op de rekening van een van de verwante organisaties die wel actief zijn met de betreffende ramp.”

Hoewel de Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG) wel geconfronteerd wordt met ebola, omdat er teamwerkers in Guinee zitten, is de ZGG niet bezig met inzameling van geld voor de ebolabestrijding, zo meldt J. Drost, directeur van deputaatschap Bijzondere Noden. Dat is een kwestie van prioriteiten: „De specifieke noodhulpverlening is de laatste tijd op Zuid-Sudan en Noord-Irak gericht.”

Collecten

Kerk in Actie, de diaconale organisatie van de Protestantse Kerk in Nederland, participeert in de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO)/Giro555, zo meldt woordvoerder Marusja Aangeenbrug. De gelden die via dit gironummer verzameld worden, komen terecht bij de partners die actief zijn in de rampgebieden. Er is door verschillende gemeenten al gecollecteerd, verschillende diaconieën hebben de collecte­opbrengsten verdubbeld en er zijn gemeenten die rendement vanuit het vermogen toezeggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer