Economie

Ondernemer Huijser uit Barneveld wil eerlijk zakendoen

BARNEVELD. Christelijk ondernemen uit zich volgens Léon Huijser (44), directeur van Van Manen Keukens in Barneveld, bijvoorbeeld in het eerlijk omgaan met klanten. „Dat betekent soms dat we iemand tegen zichzelf moeten beschermen.”

25 November 2014 11:54Gewijzigd op 15 November 2020 14:38
Beeld RD, Sjaak Verboom
Beeld RD, Sjaak Verboom

Elf man heeft Léon Huijser in dienst. De directeur omschrijft het bedrijf als „gespecialiseerd in verkoop, levering en montage van luxe inbouwkeukens voor elk budget.” Hoewel de meeste klanten uit de omgeving van Barne­veld komen, doet Huijser ook daarbuiten zaken. „Tegenwoordig vinden mensen het geen probleem om een uurtje in de auto te zitten voor het uitzoeken van een keuken”, verklaart hij.

Van Manen Keukens bestaat 25 jaar en vloeide voort uit Van Manen Kachels. In 1997 verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie aan de Dr. Willem Dreeslaan. Tot 2008 gingen de zaken voorspoedig. Toen de crisis ook in Barneveld om zich heen greep, werd het bedrijf in 2010 aangepast aan de economische ontwikkelingen. Het bedrijf is nu een onderdeel binnen een zogeheten woon­themacentrum. Hierin zijn zeven bedrijven gevestigd die gespecialiseerd zijn in woninggerelateerde zaken.

Wat houdt christelijk ondernemerschap volgens u in?

„Keukens zien er bij ons exact zo uit als bij de concurrent die nergens aan doet”, lacht Huijser, lid van de hervormde gemeente in Barneveld. „Christelijk ondernemerschap betekent voor mij eerlijk omgaan met personeel en klanten. Mensen komen op basis van vertrouwen naar ons toe, hebben soms geen kaas gegeten van onderhandelen en vragen niet om kortingen. Het is heel gemakkelijk om daar misbruik van te maken. Ik zie het als mijn taak om mensen goed maar bovenal eerlijk voor te lichten. Soms moet je iemand tegen zichzelf beschermen.

Als directeur ben ik verantwoordelijk voor mijn personeel. Ik wil dat ze hun talenten gebruiken, maar wil niet dat ze koste wat kost het onderste uit de kan halen. Voor hun beperkingen probeer ik oog te hebben en waar het kan probeer ik hen te helpen. Zo veel als mogelijk probeer ik mijn werknemers voor de toekomst baangarantie te bieden. Ook maken we afspraken over werken op bijvoorbeeld bid- en dank­dagen en tweede feest­dagen. Van het laatste is bij mij geen sprake, en dat wil ik graag zo houden. Op bid- en dankdag werken we wel, maar dan in ploegen. Zo wordt iedereen in de gelegenheid gesteld om die dag naar de kerk te gaan.”

Een belangrijk thema in de Week van de Ondernemer is groei.

„Ook voor ondernemers geldt dat ze hun talenten moeten gebruiken. Groei is nodig om ons bedrijf gezond te houden. Maar geld mag nooit een doel op zich worden. Bij ons staat het hebben van plezier in het werk voorop. Dat betekent voor ons de klant blij maken door goede producten af te leveren.”


Zie ook:

Kookeilanden en inspringende aanrechtbladen: Barnevelds bedrijf Van Manen groeit mee met kwaliteitsbewuste klant (Reformatorisch Dagblad, 08-06-2002)


serie
Ondernemen

Het is de Week van de Ondernemer. Drie christelijke werkgevers vertellen wat christelijk ondernemerschap voor hen betekent. Aflevering 1.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer