WADDINXVEEN (ANP/RTR). In de ochtend van 20 maart 2015 kunnen de Europese elektriciteitsnetbeheerders het even zwaar krijgen. De zon, de maan en de aarde staan die dag bijna in een rechte lijn; een gedeeltelijke zonsverduistering is het resultaat.
Omdat 84 procent van de zon wordt bedekt, kan er veel minder zonne-energie worden opgewekt. In heel Europa zal 30.000 megawatt elektriciteit minder beschikbaar zijn. En daar moet ook in Nederland rekening mee worden gehouden.
Volgens een woordvoerder van netbeheerder Tennet wordt hier enkele honderden megawatt stroom opgewekt door de zon. Als dat wegvalt is dat niet meteen een probleem, want er is standaard voldoende reservecapaciteit om dat op te vangen. Maar omdat Nederland veel zonne-energie uit Duitsland importeert zal een terugloop merkbaar zijn. „De Europese netbeheerders hebben afgesproken elkaar te gaan helpen, maar welke maatregelen genomen gaan worden is nog niet bekend.”
De Franse netbeheerder RTE noemt de zonsverduistering een grote test. „De extra schaduw zal voor een capaciteitsdaling zorgen, vergelijkbaar met de capaciteit van 30 kernreactoren”, zei directeur Dominique Maillard van RTE vrijdag.
Overigens is er alleen een plotselinge dip als het zonnig is die dag. Als het normaal ergens bewolkt is wordt dat lokaal opgevangen door bijvoorbeeld gas- of kolengestookte elektriciteitscentrales. Maillard denkt dat deze nu ook op een zonnige dag overal als back-up beschikbaar moeten zijn. „Daar moeten plannen voor gemaakt worden.”