Binnenland
Herhalingsgevaar houdt ‘jihadisten’ in cel

DEN HAAG (ANP). Het gevaar op herhaling houdt twee terrorismeverdachten voorlopig nog in de cel. Maandag gaf de rechtbank in Den Haag die reden zowel voor het verlengen van het voorarrest van Syriëganger Maher H. als van ‘ronselaar’ Oussama C. (18).

Maher H. blijft vastzitten tot op 3 november het inhoudelijke proces tegen hem begint. De rechters zien risico dat hij weer naar Syrië zou kunnen teruggaan of in Nederland verder zou kunnen gaan met het werven van jihadgangers.

Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan dat hij moord of doodslag heeft voorbereid uit een terroristisch motief. H. zou van maart 2013 tot begin februari 2014 voorbereidingen hebben getroffen en daarna hebben meegedaan aan de strijd in Syrië.

De Syriëganger verklaarde maandag dat hij het oneens is met Islamitische Staat. „Met de wijze waarop deze groepering handelt, ben ik het nooit eens geweest gezien hun extreme handelingen tegen moslims en hun medemens”, vertelde hij de rechtbank.

Maar volgens justitie zijn de voorbereidingen getroffen onder de vlag van terreurgroep IS. De Syriëganger wordt er ook van beschuldigd dat hij onder meer via chatberichten en op internet anderen heeft opgeroepen om terroristische misdrijven te plegen.

Oussama C. wordt verdacht van het ronselen van zeker vijf jonge moslims. Dat vijftal is ook daadwerkelijk naar Syrië afgereisd. De jonge Marokkaan uit Den Haag heeft ze volgens het OM gerekruteerd met behulp van flyers, gesprekken en preken op straat. Verder gaf hij lezingen en verspreidde hij zijn visie via sociale media.

Ook hield C. contact met het vijftal toen zij op weg waren naar Syrië en toen ze daar waren. Deze jonge mannen zijn tussen de 20 en 24 jaar oud.

De rechtbank toetst op 4 november opnieuw of C. in voorarrest moet blijven. De IND heeft inmiddels zijn verblijfsvergunning ingetrokken. Zijn advocaten hebben tegen deze beslissing beroep ingesteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer