Buitenland
Ebola breidt zich sneller uit dan de hulp

WASHINGTON (IPS). Ondanks hulptoezeggingen blijft het ebola­virus zich verbreiden, sneller dan de pogingen om het te stoppen.

IPS
29 September 2014 07:55Gewijzigd op 15 November 2020 13:13
MONROVIA. Diverse instanties waarschuwen dat het ebolavirus zich sneller zal verspreiden dan gedacht. beeld AFP
MONROVIA. Diverse instanties waarschuwen dat het ebolavirus zich sneller zal verspreiden dan gedacht. beeld AFP

„We gaan niet snel genoeg”, zei de Amerikaanse president Obama eind vorige week op een speciale VN-bijeenkomst over ebola. „We doen niet genoeg.” Hij waarschuwde dat honderdduizenden mensen zouden kunnen sterven als de internationale gemeenschap niet voor voldoende middelen zorgt.

Obama kreeg bijval van de Wereld­bankpresident, Jim Yong Kim, die aankondigde dat zijn instelling haar bijdrage zou ver­dubbelen, tot 400 miljoen dollar (310 miljoen euro) voor de zwaarst getroffen landen, Guinee, Liberia en Sierra Leone.

De afgelopen weken is de bezorgdheid over de epidemie sterk gegroeid. De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in Atlanta schat na uitgebreid veldonderzoek dat alleen Sierra Leone en Liberia al meer dan 20.000 besmettingen kunnen verwachten in de komende zes weken, en 1,4 miljoen in de komende vier maanden, als het tempo van de verspreiding niet wijzigt.

Daarbij blijkt uit nieuwe cijfers dat het sterftecijfer niet 55 procent is, maar 70 procent. De meeste deskundigen geloven dat veel sterfgevallen niet worden gemeld en dat het officiële aantal van 3000 doden een zware onderschatting is.

Naast de prijs in mensenlevens is ook de economische prijs gigantisch. Angst voor besmetting heeft het vervoer en de handel volledig ontwricht. De voedselprijzen lopen snel op, door tekorten, hamsteren en speculatie. Vorige week becijferde de Wereldbank dat het de drie landen dit jaar ongeveer 3 procent van hun nationaal product gaat kosten.

Bovendien creëert de epidemie een veiligheidsprobleem. Jarenlange pogingen om de landen stabieler te maken, kunnen ongedaan worden gemaakt. Er dreigen „wijdverbreide chaos en mogelijke ineenstorting”, aldus de International Crisis Group (ICG) in Brussel. Daarnaast waarschuwt de ICG dat het virus zich ook kan verspreiden naar Guinee-Bissau en Gambia, die eveneens geen gezondheidszorg hebben die de epidemie aankan.

De VS hebben tot nog toe meer dan 500 miljoen dollar toegezegd, plus 3000 militairen. Maar het is de vraag of dat genoeg zal zijn, gezien het grote tekort aan medische staf en goede faciliteiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer