Binnenland
Groot prostitutiebedrijf op Wallen moet dicht

AMSTERDAM (ANP). Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam verlengt de vergunning van een groot prostitutiebedrijf op de Wallen niet. Hierdoor moeten 47 raambordelen dicht. Onderzoek van politie en justitie wees uit dat achter deze ramen meerdere slachtoffers van mensenhandel of uitbuiting hebben gewerkt.

De exploitant heeft zich volgens de gemeente onvoldoende ingespannen om deze misstanden tegen te gaan. Daardoor vindt de burgemeester de kans op herhaling te groot, waarop hij het bedrijf onlangs heeft laten weten dat hij niet van plan is een nieuwe vergunning te verlenen.

Volgens Het Parool gaat het om Willem van der Meulen, een van de grootste exploitanten op de Wallen. De gemeente bevestigde dit.

Volgens informatie van het Openbaar Ministerie (OM) staat vast dat zeker drie slachtoffers van mensenhandel in het bedrijf hebben gewerkt. Onderzoek van de politie toont aan dat van nog eens ruim 20 prostituees het vermoeden bestaat dat zij tegen hun wil hun lichaam hebben aangeboden.

De exploitant heeft zich bovendien in het verleden meerdere malen niet gehouden aan de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en vergunningvoorschriften. Volgens de gemeente heeft hij veel waarschuwingen gehad en zijn er diverse gesprekken met hem gevoerd over zijn bedrijfsvoering. Dit heeft echter niet tot een verbetering geleid.

De 47 ramen, ongeveer een tiende van het totaal aantal op de Wallen, gaan niet per direct dicht. De exploitant kan nog een zienswijze indienen en dan neemt de gemeente naar verwachting aan de hand daarvan begin december een definitief besluit. Als dat volgt, dan krijgen de prostituees nog de tijd een nieuwe werkplek te zoeken of een ander alternatief te kiezen, zoals terugkeer naar het land van herkomst of een andere baan. Het bedrijf zal dan onder extra toezicht staan. Overigens kunnen de panden ook overgenomen worden door een andere exploitant. Die moet dan een nieuwe aanvraag voor een vergunning indienen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer