Binnenland
Politie verbaasd over uitspraken ombudsman

DEN HAAG (ANP). Bij de Nationale Politie is met verbazing en verwondering gereageerd op de uitlatingen van waarnemend ombudsman Frank van Dooren. In een interview met NU.nl zegt Van Dooren dat leidinggevenden bij de politie agenten die worden beschuldigd van buitensporig geweld te snel in bescherming nemen.

Van Dooren: „Ik begrijp dat je achter je eigen personeel staat maar je moet er ook rekening mee houden dat agenten soms fouten maken.” Van Dooren pleit daarom voor gedegen onderzoek bij vermeend politiegeweld. Dat is volgens hem beter dan het in bescherming nemen van agenten. „Naar de buitenwereld wek je de indruk dat agenten elkaar dekken”, meent Van Dooren.

Plaatsvervangend korpschef Ruud Bik van de Nationale Politie: „Het beeld dat de ombudsman schetst van het geweldsgebruik door agenten en de cultuur binnen onze organisatie verbaast mij in hoge mate.” Volgens Bik wordt geweld doordacht toegepast, maken agenten altijd melding van geweldsituaties en wordt het gebruikte geweld altijd getoetst op rechtmatigheid en proportionaliteit. Als er twijfels zijn, volgt er uitgebreider onderzoek. Bik: „Ik mag aannemen dat de Nationale ombudsman op de hoogte is van deze standaardprocedures. Wij voeren immers regelmatig overleg met elkaar.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer