Binnenland
Advocaat verdachte Huizen: OM manipuleert

HUIZEN (ANP). Het Openbaar Ministerie meldt „ten onrechte” dat er bewijs is gevonden bij de 33-jarige jihadverdachte uit Huizen, dat de verdenking van steun aan de gewapende strijd van IS concreet maakt en bevestigt. Dat zegt zijn advocaat Michiel Pestman donderdag. Hij vindt dat het OM de buitenwereld manipuleert door aan te geven dat het wel zo is.

Justitie beroept zich op in beslag genomen gegevensdragers waarop afbeeldingen, documenten, propagandamateriaal en berichten staan. Het gaat om materiaal van een harde schijf die voor het laatst begin 2010 is gebruikt. „Materiaal overigens wat gewoon op internet is te vinden. Dat is door de politie zelf vastgesteld”, benadrukt Pestman. „Dat is ook de reden geweest dat de rechter-commissaris hem in vrijheid heeft gesteld.”

„Mijn cliënt heeft die schijf dus al 4,5 jaar niet meer gebruikt en gezien. Er is dus helemaal geen bewijs gevonden dat hij zich recent bij de strijd in Syrië wilde voegen. Buiten die schijf is geen enkel nieuw bewijsmateriaal op tafel gelegd. Er zijn ook geen tekstbestanden over zelfmoordaanslagen bij mijn cliënt gevonden, zoals het Openbaar Ministerie heeft gesteld.”

„Op de gevonden plaatjes stonden onder meer wapens afgebeeld. Veel van die plaatjes had hij al weggegooid in de prullenbak of waren daar al zelfs uit verwijderd”, vertelt de advocaat. „Er is helemaal geen ondersteuning dat mijn cliënt nu van plan was om naar Syrië te gaan.”

Het optreden van het OM zorgt ook nog eens voor onnodige paniek, vindt Pestman. „Dat komt doordat ze de informatie onjuist naar buiten brengen. Dat is een hele kwalijke zaak. Mijn cliënt is niet voor niets vrijgelaten. Denk je dat hij nu vrij zou zijn als er concrete aanwijzingen waren dat hij aanslagen in Syrië zou gaan plegen of zich zou aansluiten bij IS?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer