Binnenland
Kliniek liet gevaarlijke veroordeelde lopen

DEN BOSCH (ANP). De 23-jarige Eindhovenaar die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 71-jarige man in Den Bosch werd in februari na een beslissing van de rechtbank voor een jaar gedwongen opgenomen maar kwam in mei al weer op straat te staan. Zijn toenmalige advocaat Bart Toemen heeft dat dinsdag gezegd naar aanleiding van een bericht in het Brabants Dagblad.

De Eindhovenaar werd veroordeeld omdat hij in Helmond twee agenten had aangevallen en een vingerkootje van een politieman had afgebeten.

Een psycholoog concludeerde destijds dat de man psychotisch is en impulsief, paranoïde, onvoorspelbaar en agressief kan worden. Hij adviseerde verplichte opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Een psychiater oordeelde dat gedwongen opname noodzakelijk was om hem te behandelen en te kunnen controleren.

De kliniek besloot de behandeling van de man na drie maanden ambulant voort te zetten. Advocaat Toemen zegt dat hij het daar destijds mee eens was. „Maar met de kennis van nu kun je daar anders over denken.”

De 23-jarige Eindhovenaar ging donderdagavond bij zijn pleegouders in Boxtel weer door het lint. De crisisdienst van de GGZ oordeelde dat er geen gevaar was en liet hem niet opnemen. „Dat is dé fout geweest, zeker met zijn voorgeschiedenis”, reageerde de advocaat dinsdag. Een paar uur later heeft de verwarde man vermoedelijk de moord gepleegd in Den Bosch.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer