Binnenland
Huizen waarschuwde eerder voor jihadgangers

HUIZEN (ANP). Burgemeester Fons Hertog van Huizen vroeg zijn inwoners in juli al om alert te zijn op activiteiten of gedrag van mogelijke jihadgangers in zijn gemeente. Hij verzekerde de bevolking dat hij persoonlijk alle informatie over opvallende of bijzondere dingen in wijk of straat zou bekijken.

Afgelopen weekeinde pakte de politie vier volwassenen uit twee Huizer gezinnen op, omdat zij op het punt zouden staan naar Syrië af te reizen. In totaal zes kinderen zijn voorlopig voor 3 maanden ondergebracht bij pleeggezinnen. Justitie beslist binnenkort of de vier gearresteerde volwassenen in de cel moeten blijven zitten. Hun paspoorten zijn vervallen verklaard.

Hertog hoorde eind 2013 dat Huizen met negen andere gemeenten op een lijst van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD stond. In gemeenten op die lijst zouden meer geradicaliseerde moslims wonen dan elders. Onder andere Gouda en Delft staan ook op de lijst.

De Huizer burgemeester informeerde de raad enkele malen vertrouwelijk over het overleg dat hij geregeld had over de kwestie met de ministeries van Veiligheid en Binnenlandse Zaken. Hij wilde geen paniek veroorzaken, maar laat in juli weten dat „het beeld is dat een enkeling uit Huizen mogelijk verblijft in Syrië. Ik zie het nieuws en lees de verhalen. Dat baart ook mij zorgen.” Hij wil dat Huizenaren meehelpen bij „een effectieve aanpak.”

Hertog kreeg vrijdagmiddag een ambtsbericht dat de twee gezinnen wilden vertrekken. Daarop besloot hij samen met politie en justitie in te grijpen. Enkele fracties in de Huizer gemeenteraad willen weten waarom zij daar niet tijdig over zijn geïnformeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer