Binnenland
„Klei heeft karakter”

Hij komt „van het zand” in Nunspeet, maar de Vlaardingse klei bevalt beter. „We tuinen hier op prima zeeklei. Vruchtbare grond. De vochthuishouding is veel beter dan op zand. De planten doen het goed hier. Klei heeft karakter.”

Wim van Hengel

Foto RD, Anton Dommerholt
Foto RD, Anton Dommerholt

Een idyllisch, met bomen omzoomd laantje biedt toegang tot het volkstuincomplex Zuidbuurt in Vlaardingen. Martin van Engelen (40) en zijn vrouw Albertien (40) pachten er sinds twee jaar zo’n 300 vierkante meter grond.

Ooit lag hier de monding van de Maas, een getijdengebied waar eb en vloed vrij spel hadden. „Dit laantje bijvoorbeeld is een oude bedding die nu hoger ligt dan het landschap eromheen. Het was in de middeleeuwen al in gebruik als verbindingsroute tussen Rotterdam en Maasland.”

Het volkstuincomplex Zuidbuurt met zo’n 200 tuinen bestaat al sinds 1937 en dat is te zien. Lommerrijke tuinen, keurig verzorgde huisjes. Van Engelen levert op zijn grondgebied daaraan een stevig aandeel. „Ik ben een boerenzoon. Toen we hier in 2000 een flat betrokken, was dat dus flink omschakelen. Toch wilde ik geen volkstuin. Dat was iets voor stadse kneusjes. Maar daar ben ik anders over gaan denken. Dit is super.”

Na de lagere, middelbare en hogere tuinbouwschool deed hij staatsexamen landschapsarchitectuur. Hij werkte twaalf jaar bij een bureau voor stedenbouw en landschapsarchitectuur en was onder meer betrokken bij de inrichting van nieuwbouwwijken. Door de financiële crisis was er minder werk in deze sector en moest hij omzien naar een andere baan. Van Engelen koos voor het onderwijs. Sinds ruim een jaar is hij werkzaam als groendocent aan het Van Lodenstein College in Hoevelaken.

Een tuin waar visie achter zit. Dat is al snel duidelijk als we het perceel betreden. Wat opvalt: het terrein is niet vlak. Een goot langs de vlonder voor het tuinhuis leidt naar het diepste punt van de tuin. „Het tuinhuis lag te laag. Het diepste punt is nu verlegd waardoor het water daarheen stroomt. De tuin is nu klimaatbestendig.” Het regenwater van het dak voert Van Engelen af naar een vat met een inhoud van 1000 liter. „In droge tijden heb ik toch voldoende water voor de planten.”

De landschapsarchitect heeft zich laten inspireren door de Romein Vitruvius (85-20 v. Chr.). Deze hanteerde de begrippen firmitas (stevigheid, duurzaamheid), venustas (schoonheid) en utilitas (bruikbaarheid). „Dat zijn heel mooie uitgangspunten. Het gaat om de samenhang. Als iets stevig is, kan het ook oud worden, maar het moet tegelijk mooi zijn en als het even kan ook praktisch. Vaak worden tuinen in het begin te vol gezet. Dat betekent dat er later gerooid moet worden.”

Op de zonnige dag dat we de tuin bezoeken, ligt deze er prachtig bij. Een gezellig ingericht tuinhuis met dito terras, een glooiend grasveld met trampoline, een gevarieerde moestuin, met tegelijk ook ruimte voor stokrozen, een toef vingerhoedskruid en, zomaar tussen de stokbonen, de kaardebol. Een kleine kas met daarin tomaten, komkommers en augurken. Langs de bonenstokken met diverse soorten bonen staat Oost-Indische kers. „Goed tegen de luizen”, weet Van Engelen. Een witte bank biedt een mooi diagonaal zicht over de tuin en op het tuinhuis.

Zoon Arne (13) en dochter Lida (11) hebben ieder hun eigen moestuintje. „Ik overleg alles met Arne. Dat is goed voor de band tussen vader en zoon.” Louke (8) is de trotse bezitster van een Vlaardings schooltuintje.

Variatie volop in de groenhoek van Lida, zoals bosuitjes, een courgette, een aardappel, ijsbergsla en stokbonen. Arne heeft een hoek met aardbeien op stro en kweekt ook zaailingen in potten.

Van Engelen: „In het begin dacht ik: de tuin is van allemaal, maar ik bepaal wat er gebeurt... Dat idee heb ik bijgesteld.” Hij wijst naar de trampoline. „Daar was ik eerst niet blij mee, maar hij trekt de kinderen wel hierheen. Dus is hij er toch gekomen.”


Maeslantkering

De Maeslantstormvloedkering in de Nieuwe Waterweg is een monument van Hollandse techniek. De kering heeft twee armen van 237 meter lengte. De stormvloedkering is dagelijks te bezichtigen van 10.00-16.00 uur. RD-lezers krijgen 50 procent korting en betalen 1 euro in plaats van 2 euro p.p. (download de kortingsbon op rd.nl/abonneevoordeel.nl). Vanaf de Maeslantkering vertrekt een twee uur durende rondvaart door het Europoortgebied met havens, industrie, containerterminals en ertsoverslag. Reservering: tel. 0174-513750.

Voor navigatie: Maeslantkeringweg 139 of Nieuw Oranjekanaal, Hoek van Holland.


Klauterwoud

In de Broekpolder in Vlaardingen ligt een stoere speeltuin: het Klauterwoud. Er staat maar één kant-en-klaar speeltoestel, maar dat is dan ook een kanjer. Bij binnenkomst beland je in een labyrint met hindernissen, een wirwar van heuvels en greppeltjes.

Het Klauterwoud daagt kinderen uit zelf een spel te bedenken en stimuleert zo hun fantasie. Er is een heuvel van 8,5 meter hoog.

Verderop ligt een tunnel gemaakt van wilgentakken. Sloten en kreken steek je over via boomstammetjes, stapstenen of een trekvlot. Er is een grote picknickweide met bankjes en tafeltjes. Er is geen toilet en geen toezicht.

Voor navigatie: Watersportweg, 3138 HD Vlaardingen.

www.vvvvlaardingen.nl/detail/klauterwoud


Kano’s huren

Direct ten noorden van Vlaardingen in Midden-Delfland bevindt zich natuurgebied de Vlietlanden. Een laagveengebied dat nooit is ingepolderd, waardoor het veen niet is ingeklonken.

Het terrein bestaat uit open water met brede vaarten, moerasbos met een blauwereigerkolonie en diverse riet- en hooilandjes met zeldzame planten en weidevogels. Beleef dit stukje oer-Hollandse natuur vanaf het water door een kano of een waterfiets te huren.

Er zijn drie verschillende kanoroutes, variërend van 1 uur tot 2,5 uur. Kinderen kunnen zich vermaken met waterfietsen. Voor vissers biedt Uitspanning Vlietzicht visboten te huur aan in zeer visrijk water.

Voor navigatie: Willemsordeweg, Schipluiden.

www.vlietzicht.com


zomerserie Mijn tuin

RD-abonnees stellen deze zomer hun tuin open voor lezers. Welkom in Rijssen, Ermelo, Laren (Gld.), Vlaardingen, Lexmond, Kesteren, Burgh-Haamstede en Leusden.


Welkom in de tuin

De volkstuin van de familie Van Engelen in Vlaardingen is te bezichtigen op zaterdag 9 en 16 augustus tussen 9.00 en 16.00 uur.

Graag uw bezoek van tevoren melden via mar­tinvanengelen@solcon.nl of tel. 010-4601291. Martin van Engelen stuurt u route-informatie toe.

Navigatie: Marathonweg, Vlaardingen. Op de parallelweg langs de Marathonweg is ruimschoots gratis parkeerruimte aanwezig.

www.vtvzuidbuurt.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Mijn tuin

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer