Slechts twee dagen van nationale rouw sinds 1962
APELDOORN. Een dag van nationale rouw komt in Nederland niet vaak voor, vanwege het verplichtende karakter ervan. Sinds de rouwdag na het overlijden van prinses Wilhelmina in 1962 kondigde de overheid slechts twee keer een nationale rouwdag af. Daarnaast waren er op verschillende momenten in de recente geschiedenis officieuze dagen van rouw. Een overzicht van officiële en officieuze dagen.
– In 1890 werden er dagen van nationale rouw afgekondigd na de dood van Willem III der Nederlanden.
– In 1934 waren er twee nationale rouwdagen, op de dag van de begrafenis van koningin Emma op 27 maart en de dag van de begrafenis van prins Hendrik op 11 juli.
– Op 8 februari 1953 zijn enkele dagen na de watersnoodramp op een dag van nationale rouw de vlaggen halfstok gehangen.
– Na de treinramp bij Harmelen werden op 8 januari 1962 de vlaggen halfstok gehangen op rijks- en stationsgebouwen en kwam er een dag van nationale rouw. Koningin Juliana keerde vervroegd terug van skivakantie.
– De dag van de begrafenis van prinses Wilhelmina, 8 december 1962, was een dag van nationale rouw. Vlaggen hingen halfstok, theater- en bioscoopvoorstellingen en sportwedstrijden werden afgelast, in openbare gelegenheden mocht muziek alleen zachtjes te horen zijn en moest deze afkomstig zijn van een van de Nederlandse radio- of televisiezenders. In de namiddag luidden in een groot aantal plaatsen in Nederland de kerkklokken.
– Nederland belegde een officiële dag van nationale rouw in verband met de moord op president Kennedy. Op 25 november 1963 hing op rijksgebouwen de vlag halfstok. De Telegraaf berichtte die dag: „De gemeenten zijn uitgenodigd hetzelfde te doen en tevens alle openbare vermakelijkheden en muziek op straat af te gelasten. Men hoopt dat particulieren eveneens de vlag halfstok zullen uitsteken.”
– Na de Bijlmerramp in 1992 was een dag van nationale rouw nadrukkelijk niet aan de orde. Wel hingen op 11 oktober de vlaggen op alle overheidsgebouwen halfstok.
– In de hele Europese Unie stelden de EU-ministers van Buitenlandse Zaken een dag van rouw in op de vrijdag na de aanslagen in de Verenigde Staten.
Alle Europeanen werd gevraagd om op 14 september 2001 om twaalf uur drie minuten stilte in acht te nemen. In Nederland was er geen officiële nationale rouwdag. Verscheidene gemeenten openden condoleanceregisters. Veel feestelijke gebeurtenissen werden geschrapt of kregen een soberder karakter.
– Na het overlijden van prins Claus in 2002 koos de koninklijke familie voor hofrouw. Wel gingen er stemmen op om een dag van nationale rouw in te stellen, een dag waarop het openbare leven in Nederland volledig stilligt.
– Ter herdenking van de slachtoffers van de crash van vlucht MH17 is 23 juli 2014 uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Eerder was al besloten op 18 juli 2014 op alle overheidsgebouwen de vlag halfstok te hangen.