Buitenland

Strijd in Irak en Syrië loopt in elkaar over

BAGDAD. De conflicten in Syrië en Irak lopen steeds meer in elkaar over. De Iraakse premier Nouri al-Maliki verwelkomde donderdag Syrische luchtaanvallen op opstandelingen bij een grensovergang tussen de landen.

Redactie buitenland
27 June 2014 11:40Gewijzigd op 15 November 2020 11:34
Maliki. beeld AFP
Maliki. beeld AFP

Maliki liet weten dat hij niet om de luchtaanvallen op al-Qaim had gevraagd. „Maar we verwelkomen deze actie wel. Eigenlijk zijn we blij met iedere Syrische aanval op ISIS (Islamitische Staat in Irak en Syrië, red.)”, aldus de premier.

Volgens Maliki vonden de luchtaanvallen deze week plaats aan de Syrische kant van de grens. Maar militaire bronnen en opstandelingen zeggen dat de aanvallen aan Iraakse zijde waren.

Door de gezamenlijke strijd tegen soennitische opstandelingen lijkt Maliki in het kamp terecht te komen van de Syrische president Bashar al-Assad. Die voert in eigen land al drie jaar oorlog tegen terreurbeweging ISIS en andere soennitische rebellen.

Doordat ook de Verenigde Staten zich inzetten tegen ISIS hebben de vijanden Obama en Assad zelfs een gezamenlijk belang.

De VS ondersteunen het leger van Irak met adviseurs in de strijd tegen ISIS.

De soennitische ISIS strijdt in zowel Irak als Syrië tegen niet-soennitische machthebbers. In Syrië is dat Assad van de alevitische minderheid en in Irak premier Maliki van de sjiitische meerderheid. De soennieten in beide landen voelen zich gemarginaliseerd en onderdrukt.

De Verenigde Staten steunen Irak in de strijd tegen ISIS, maar zeggen tegelijkertijd dat er geen militaire oplossing is voor de achterliggende problemen. President Obama wil daarom dat in een nieuwe Iraakse regering zowel sjiieten, Koerden als soennieten afdoende invloed krijgen. Maar Maliki weigert zo’n regering van nationale eenheid.

Dinsdag komt het parlement van Irak bijeen om te praten over de vorming van een nieuwe regering.

In Noord-Irak zijn honderden christelijke gezinnen op de vlucht geslagen voor ISIS. Dat bevestigden donderdag Koerdische bronnen. Velen proberen de autonome regio Koerdistan binnen te komen, maar dat kan niet altijd.

De strijders van ISIS bestookten een overwegend christelijke plaats ten zuidoosten van de grote stad Mosul. De christenen zijn onder meer naar Erbil gevlucht. Dat is de hoofdstad van de Koerdische autonome regio in het noorden van Irak.

De christenen in Irak kwamen al na de val van de Iraakse dictator Saddam Hussein in 2003 in het nauw. Ze ontvluchtten hun land in groten getale. Van de oorspronkelijke 1,5 miljoen wonen nog ongeveer 300.000 christenen in Irak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer