Buitenland
Amerika bepleit politieke oplossing van burgeroorlog in Irak

BAGDAD. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft dinsdag benadrukt dat er geen militaire oplossing is voor de Iraakse crisis.

Redactie buitenland
ARBIL. De leider van de regering in de Koerdische autonome regio ontving gisteren de Amerikaanse minsiter John Kerry. beeld AFP
ARBIL. De leider van de regering in de Koerdische autonome regio ontving gisteren de Amerikaanse minsiter John Kerry. beeld AFP

Om de soennitische rebellen van ISIS te verslaan, is onder meer een Iraakse regering nodig die de verschillende bevolkingsgroepen in Irak vertegenwoordigt, zei Kerry tegen de BBC.

Kerry was maandag in Bagdad en reisde dinsdag naar Iraaks Koerdistan. Hij sprak daar met de politieke leiders over de crisis. Hij riep de Koerden ertoe op om de centrale regering in Bagdad te helpen bij de strijd tegen soennitische strijders van ISIS.

Kerry zei dinsdag dat de sjiitische Iraakse premier Nuri al-Maliki, die ervan wordt beschuldigd vooral zijn eigen bevolkingsgroep te vertegenwoordigen, hem heeft verzekerd dat er vóór 1 juli een nieuwe regering is met daarin alle bevolkingsgroepen: soennieten, sjiieten en Koerden.

Ongeveer 130 Amerikaanse militaire adviseurs zijn dinsdag in Irak aan de slag gegaan, maakte het Pentagon dinsdag bekend. De Amerikanen gaan informatie verzamelen en advies uitbrengen aan Irak om ISIS te bestrijden. In Bagdad is vanaf het ambassadeterrein een voorhoede van twee ploegen van ongeveer veertig man elk begonnen met het in kaart brengen hoe de Iraakse strijdkrachten eraan toe zijn.

Binnenkort zullen nog vier teams, in totaal vijftig Amerikaanse militairen, naar Irak reizen. President Obama kondigde vorige week aan maximaal 300 extra militaire adviseurs naar Irak te sturen om het leger daar te trainen en te adviseren.

Het geweld in Irak houdt intussen aan. De rebellen van ISIS lieten weten dat ze de grote olieraffinaderij bij Baiji hebben veroverd, hoewel de Iraakse regering die bewering tegensprak. Bij het complex wordt al meer dan een week gevochten.

Irak krijgt in de strijd tegen ISIS steun van Syrische straaljagers. De toestellen hebben het Iraakse al-Qaim in het grensgebied gebombardeerd, meldden Arabische media dinsdag. De plaats is in handen gevallen van ISIS.

Volgens de VN zijn er binnen drie weken meer dan duizend mensen gedood in Irak. De overgrote meerderheid van de slachtoffers was burger. Het gaat om onder meer een aantal bevestigde standrechtelijke executies van burgers, politieagenten en militairen.

Militanten van ISIS hebben volgens mediaberichten rechter Rauf Abdul Rahman gedood die in 2006 de soennitische Iraakse dictator Saddam Hussein ter dood veroordeelde.

Unicef stuurt meer voedselpakketten, drinkwater en andere hulpgoederen naar Irak. Dat meldde de VN-kinderrechtenorganisatie dinsdag. Sinds het uitbreken van de gevechten, twee weken geleden, zijn een half miljoen mensen op de vlucht, ongeveer de helft van hen zijn kinderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer