Politiek

Van Woerkom nieuwe ombudsman

Een Kamermeerderheid heeft Guido van Woerkom gekozen als nieuwe Nationale ombudsman. Hij kreeg 91 van de 144 stemmen tijdens een schriftelijke stemming in de plenaire zaal. Van Woerkom zegt blij te zijn met het vertrouwen en aanvaardt de functie. „Het vertrouwen dat vandaag in mij is gesteld zal ik niet beschamen”.

Redactie digitale media
5 June 2014 15:36Gewijzigd op 15 November 2020 11:10
Van Woerkom. Foto RD, Anton Dommerholt
Van Woerkom. Foto RD, Anton Dommerholt

„Het zijn bewogen dagen geweest”, laat Van Woerkom weten. „Ik heb nog steeds spijt van mijn uitlating van vier jaar geleden en kan mij voorstellen dat deze tot commotie heeft geleid. Ik heb nooit de Marokkaanse gemeenschap willen beledigen, en realiseer mij dat er van mijn kant meer nodig zal zijn om de betrekkingen duurzaam te herstellen. Daar zal ik de komende tijd aan werken. De deur van de Nationale ombudsman staat voor iedereen altijd open.”

Bij de stemming in de Kamer hadden in totaal 144 van de 150 Kamerleden de presentielijst getekend. Er zijn 102 geldige stemmen uitgebracht, van wie 91 voor Van Woerkom.

Omdat Kamerleden hun stembriefje in een stembusje moesten deponeerden, blijft geheim wat ieder Kamerlid heeft gestemd.

Nu de Kamer akkoord is met zijn benoeming, kan Van Woerkom in het najaar worden beëdigd als Nationale ombudsman, zei Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Van Woerkom is nu nog directeur van de ANWB.

Tijdens de stemming werden ook negen stemmen uitgebracht op de vorige Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer. Die is sinds begin dit jaar lid van de Europese Rekenkamer.

Aanvankelijk zou er afgelopen dinsdag worden gestemd over Van Woerkom. Maar die stemming werd op verzoek van de PvdA uitgesteld omdat de regeringsfractie nog eens met de kandidaat wilde praten over diens discriminerende uitspraken over Marokkanen van 4 jaar geleden. Hij zei toen dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi liet gaan omdat „er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten”. Ook binnen GroenLinks, de SP en de ChristenUnie bestond weerstand tegen de benoeming van Van Woerkom.

Kamerleden van de PvdA, SP en ChristenUnie hadden donderdagochtend een gesprek met Van Woerkom. De andere fracties hadden daar geen behoefte aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer