Binnenland
„SGP uit college Ede gehouden”

EDE. De SGP in Ede, die bij de raadsverkiezingen van vorige week de grootste partij is geworden, wordt door andere partijen uit het college gehouden. De partij ziet hierin een „schrikreactie” als gevolg van het feit dat de SGP een overwinning heeft gehaald in de gemeente met ruim 100.000 inwoners. De partij spreekt van achterkamertjespolitiek.

Redactie regio
24 March 2014 21:06Gewijzigd op 15 November 2020 09:36
Het gemeentehuis van Ede. beeld Wikimedia/ArjanH
Het gemeentehuis van Ede. beeld Wikimedia/ArjanH

Dat bleek maandagavond tijdens een procedurele vergadering, waarvan SGP-leider B. van de Weerd voorzitter was. Donderdag hadden alle partijen afgesproken maandagavond met hun wensen voor hun coalitie te komen. Maandagmiddag om 17.00 uur vernam Van de Weerd echter dat CDA, ChristenUnie, D66, PvdA en Gemeentebelangen tussentijds waren doorgegaan met de besprekingen en een convenant hadden gesloten om gezamenlijk een nieuw college te vormen. Dat betekent dat de huidige coalitiepartijen SGP en VVD buiten de boot vallen.

Van de Weerd heeft de vergadering maandagavond na korte tijd gesloten, omdat deze weinig zin zou hebben. CU-fractievoorzitter Van Heuveln nam het voorzitterschap van de nieuwe vergadering over. Daarna verklaarde Van de Weerd als SGP-lijsttrekker dat hij de gang van zaken in hoge mate betreurt. „Voor de politiek in Ede is dit een precedent dat zijn weerga niet kent.” De strekking van deze kritiek werd gesteund door de VVD en Burgerbelangen.

De SGP maakt zich grote zorgen en vraagt zich af hoe deze handelswijze in de toekomst zal uitwerken. Van de Weerd noemt in dit verband desgevraagd de koopzondag en het poppodium. „Een aantal van deze partijen wil dat Ede als 100.000-plus-gemeente meegaat in de vaart der volkeren. Ik ben benieuwd hoe het CDA en de ChristenUnie zich gaan opstellen op bijvoorbeeld een punt als de koopzondag.”

Bij de raadsverkiezingen kreeg de SGP, tegen de verwachtingen in, 7 zetels. Van de overige coalitiepartijen groeide alleen Gemeentebelangen van 4 naar 5 zetels. Het CDA zakte van 7 naar 6, de VVD van 6 naar 4 en de PvdA van 4 naar 3 zetels. Oppositiepartij ChristenUnie, die in 2010 in het college plaats moest maken voor de SGP, bleef stabiel op 6 zetels. Ook D66 werd groot. Die partij ging van 2 naar 4 zetels.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer