Binnenland
Christenen bidden samen voor de verkiezingen

DORDRECHT. In diverse plaatsen zijn er dinsdagavond interkerkelijke gebedsbijeenkomsten gehouden met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen.

Van onze correspondent
Foto Fotolia
Foto Fotolia

„Geloofwaardigheid. Daar gaat het om in de Bijbel”, aldus ds. J. M. J. Kieviet dinsdagavond op de gebedsbijeenkomst van de ChristenUnie/SGP in Dordrecht. „Is een bestuurder betrouwbaar en rechtvaardig? Daar draait het ook om in de huidige politiek.”

De christelijke gereformeerde predikant uit Dordrecht sprak over koning Josafat, die rechters en bestuurders aanstelde in het hele land en ze opdroeg getrouw te zijn en met een goed hart te regeren. „De Dordtse ChristenUnie/SGP voerde campagne met de slogan ”Geloofwaardig”, dat is ook waar het hier in de Bijbel om gaat. Maar vooral ook om het besturen in de vreze des Heeren, in afhankelijkheid van God.”

Lijsttrekker Van der Linden gaf een korte terugblik op de campagne en benadrukte dat het ontspanning geeft dat alles in Gods handen ligt. „We hebben hard gewerkt, maar mogen het ook overgeven aan God.” Vervolgens vroeg hij de andere leden van de fractie en de aanwezige CDA-wethouder Van der Burgt om gebedspunten te noemen voor Dordrecht. Genoemd werden de zorgen over de veranderingen in de zorg, mensen die buiten de boot vallen en in armoede leven, de zondagsrust en een stabiel stadsbestuur.

Aan het eind van de avond sprak ds. J. W. Aanen, PKN-predikant uit de Dordtse wijk Krispijn, over het gebed dat Jezus Zijn discipelen leerde: het Onze Vader. Hij benadrukte dat „laat Uw wil worden gedaan” een gebed is, maar ook een opdracht.

De SGP-kiesverenigingen van Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht hielden dinsdagavond een gezamenlijke bezinningsbijeenkomst. In het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Hardinxveld-Giessendam dachten de SGP’ers na over het thema ”Zorg voor onze naaste in Bijbels perspectief”.

Ds. M. Klaassen, PKN-predikant uit Sliedrecht, wees zijn gehoor op de grote SGP-posters met de leus ”Zorg voor elkaar”. „Die Bijbelse opdracht loopt als een rode draad door Gods Woord.” De predikant ging vanuit Leviticus 19 in op de zorg voor de naaste in het Oude Testament. „De Heere zegt: „Gij zult heilig zijn.” Voor Israël betekende dit dat de vreze des Heeren hun hele leven moest doortrekken. Dus ook: oog hebben voor de naaste.”

De hersteld hervormde predikant A. Kos uit Hardinxveld-Giessendam sprak vanuit Efeze 4 en 5 over het thema ”Zorg voor de naaste door de eerste christenen”. Hij noemde een aantal christelijke kenmerken: zorg en liefde voor elkaar, goeddoen aan allen, leven als vreemdeling, vrijgevigheid, eerlijkheid en oprechtheid. „Maar ook oog hebben voor de naaste, voor mensen in nood. In onze tijd betekent dat geld geven aan Afrika, maar ook oog hebben voor iemand die het huishouden niet rond kan krijgen.”

Ds. W. J. Karels (Gereformeerde Gemeenten) uit Hardinxveld-Giessendam sloot af met de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. „We hebben liefde voor onze naaste nodig, net als die Samaritaan. En zelfopoffering, volharding en bescheidenheid. We stemmen van harte SGP en beamen dat we God boven alles lief moeten hebben en de naaste als onszelf.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer