Kerk & religie
Trotse Japanner buigt langzamerhand voor het Evangelie

BARNEVELD. Japan is een zeer gemoderniseerd land, maar vormt het tweede onbereikte volk ter wereld in christelijk opzicht, naast Bangladesh, zegt Samuel Tan, eindverantwoordelijke voor Trans World Radio (TWR) in China, Japan en Noord- en Zuid-Korea. „De Japanner is trots, vindt zichzelf altijd de beste. Maar de hardheid is verdwenen na de tsunami in 2011.”

Klaas van der Zwaag
13 February 2014 17:58Gewijzigd op 15 November 2020 08:49
Samuel Tan van Trans World Radio is verantwoordelijk voor de uitzending van christelijke radioprogramma’s in een groot deel van Azië. beeld TWR
Samuel Tan van Trans World Radio is verantwoordelijk voor de uitzending van christelijke radioprogramma’s in een groot deel van Azië. beeld TWR

Japanners zijn trots en denken dat ze de bestem zijn in techniek en wetenschap, concludeert Tan. „Maar de hardheid is langzamerhand week geworden na de tsunami van 2011. Mensen worstelen met levensvragen. We zenden daarom in Japan programma’s uit die zich geheel richten op counseling. Pas dit jaar starten we voor het eerst met evangelisatie­programma’s.”

Samuel Tan groeide op in de Anglicaanse Kerk van Singapore en werkt sinds 2001 bij TWR Azië. De regio waarvoor hij verantwoordelijk is, is groot en divers. Met de campagne ”Verhoog de Zoon” wil Tan zich richten op onbereikte bevolkingsgroepen in de bergachtige gebieden in China. Tegelijkertijd richt TWR zich ook op hoogontwikkelde samenlevingen, zoals die in Japan.

In dat laatste land zijn weliswaar 9000 kerken, maar die zijn heel klein, aldus Tan. „Met internet is echter de gehele natie te bereiken. Het voordeel is dat er in heel Japan slechts één taal wordt gesproken.”

Tan ziet het als zijn taak om te verkondigen dat de verhoogde Christus alle volkeren tot Zich zal trekken. „Voor ons mensen is het belangrijk dat we de bewogenheid van Jezus laten zien om deze boodschap te verkondigen. Als het hart werkelijk geraakt is, dan zal dat ook tot uiting komen in ons leven. God geeft ons veel moge­lijkheden tot evangelisatie via de massamedia, die we dankbaar mogen benutten.”

Vooral in China zijn er nog onbereikte volkeren die nog nooit van de Naam Jezus gehoord hebben, aldus Tan. „Het gaat om een totaal van ongeveer 400 miljoen mensen”, zegt hij in het kantoor van TWR te Barneveld. „Ons project is gericht op 15 taalgroepen, die 92 miljoen mensen omvatten. Zij bevinden zich vooral in de berggebieden. Daar is geen inter­net, maar wel verbinding met de radio. En vergeet de mobiele telefoon niet.”

Het is de bedoeling dat het project in het najaar start en ongeveer vijf jaar zal duren. Tan: „We willen via zestig korte programma’s van zeven minuten het Evangelie uitleggen aan de hand van verhalen over Jezus Christus. De programma’s worden verspreid via radio, mp3 en mobiele telefoons. Veel Chinezen in deze onbereikte gebieden vereren de natuur. Zij bidden tot het water, de regen, de hemel en de aarde. Maar van de Naam van Jezus hebben ze nooit gehoord.”

Noord-Korea

Trans World Radio zendt in Azië programma’s uit in meer dan tachtig talen en dialecten. Ook Noord-Korea is al ruim twintig jaar bij TWR in beeld. Vanaf het eiland Guam, gelegen tussen de Filipijnen en China, zendt TWR uit naar Noord-Korea. Tan: „Internet en buitenlandse media zijn in dit land verboden. Slechts 5 procent van de Noord-Koreanen heeft de beschikking over een radio. Het enige contact dat we met de bevolking hebben, is mogelijk via de ether.”

Het aantal christenen in Noord-Korea wordt geschat op 200.000, op een bevolking van 24 miljoen. Het bezit van een radio en het luisteren naar buitenlandse programma’s zijn er gevaarlijk. Maar de behoefte aan christelijke radioprogramma’s is groot. „We proberen vooral ouders te bereiken die zorg dragen voor de opvoeding van hun kinderen, de generatie van de toekomst.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer