Kerk & religie
Zondag in veel kerken collecte voor Filipijnen

De inhoud van veel collectezakken is zondag bestemd voor noodhulp aan de Filipijnen. Van Veenendaal tot Purmerend zamelen kerken geld in voor de slachtoffers van de tyfoon Haiyan.

Gertrude de Wildt-Brouwer
22 November 2013 16:19Gewijzigd op 15 November 2020 07:14
beeld EPA
beeld EPA

Zomaar een aantal kerken waar zondag wordt gecollecteerd voor de Filipijnen: de hervormde gemeente in Veenendaal, de christelijke gereformeerde kerk van Purmerend en de hersteld hervormde kerk in Nieuw-Beijerland. In de ene kerkelijke gemeente ontstaan spontaan initiatieven om geld in te zamelen, elders wordt meegedaan aan gecoördineerde acties. Ook zijn er kerken waar later wordt gecollecteerd: de oud gereformeerde gemeente in Nederland in Waddinxveen doet dat bijvoorbeeld over twee weken.

Een belangrijke schakel tussen de kerken en de Filipijnen is het zogeheten noodhulpcluster. Daarin werken de christelijke hulporganisaties Woord en Daad, Tear, Red een kind, ZOA en Dorcas samen om in het getroffen gebied effectief hulp te verlenen. De organisaties stuurden een gezamenlijke mailing naar alle kerken in hun achterban.

Een van de organisaties die het ingezamelde geld doorsluizen naar het noodhulpcluster is het deputaatschap diaconaat van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Secretaresse Bertine Heikamp merkt aan de donaties dat kerken zich begaan weten met de slachtoffers van de ramp. Vrijdag stond de teller van de giften op bijna 20.000 euro.

Het deputaatschap bijzondere noden van de Gereformeerde Gemeenten richt zich voornamelijk op het verlenen van hulp bij de wederopbouw en op preventie. Bijzondere Noden heeft nauw overleg met Woord en Daad en met de Amerikaanse organisaties World Renew en World Relief over de besteding van het geld, zegt algemeen secretaris Leen van der Maas. „Deze organisaties hebben veel ervaring opgebouwd. Ze richten zich ook juist op de latere fase in de hulpverlening. Onze ervaring is dat in de eerste periode na een ramp grote organisaties wel actief zijn. Als kerk willen we laten zien dat we er ook daarna willen zijn voor mensen die vanuit het niets hun bestaan weer op moeten bouwen.” Inmiddels heeft Bijzondere Noden 50.000 euro gedoneerd voor hulp aan de Filipijnen. Van der Maas verwacht dat er zondag in veel gemeenten in zijn kerkverband gecollecteerd zal worden. „Ik denk niet dat dat even hoge bedragen op gaat leveren als in 2004 na de tsunami, of na de aardbeving in Haïti. Dat is logisch, gezien de omvang van de schade van de tyfoon ten opzichte van die rampen. Het is ook de landelijke tendens.”

Vooruitbetaling

Albert van Bragt van de generale diaconale commissie van de Hersteld Hervormde Kerk zegt dat zondag in alle gemeenten gecollecteerd wordt voor de Filipijnen. Omdat de commissie contacten heeft met Woord en Daad heeft ze besloten het geld aan die stichting te geven. Er is al een vooruitbetaling gedaan. Van Bragt durft geen voorspellingen te doen over het bedrag dat er opgehaald zal worden in de gemeenten. „Bij de actie voor Haïti hebben onze gemeenten substantieel gegeven. Daarom durf ik nu ook veel te verwachten.”

De Gereformeerde Zendingsbond in de Protestantse Kerk kreeg inmiddels 41.000 euro binnen aan giften. „Daarbij zijn de opbrengsten van de collectes nog niet opgeteld, want in de meeste gemeenten moeten die nog gehouden worden”, zegt Tijmen van Steeg van de financiële administratie. Het geld dat de GZB binnenkrijgt, gaat naar ABCCOP, een partnerkerk en Bijbelinstituut op het Filipijnse eiland Aklan. Theologisch docente Iljo de Keijzer is namens de GZB in dienst van ABCCOP. Aan haar is de taak toevertrouwd om te controleren of het geld goed wordt besteed en te rapporteren aan de GZB.

Het deputaatschap hulp bij bijzondere noden van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland plaatste een bericht over de nood in de Filipijnen in het kerkblad De Wachter Sions. Ook zijn alle gemeenten aangeschreven met de vraag of ze een gift willen geven of een collecte willen houden. Het deputaatschap gaf al 25.000 euro aan Woord en Daad. „In de besprekingen met Woord en Daad zouden we nog graag een concreet doel willen benoemen waar het geld naartoe gaat. Dan is het voor gemeenteleden duidelijker waar ze voor geven en kunnen we het achteraf ook goed verantwoorden waar ons geld aan besteed is.”

Woord en Daad merkt bij zijn donateurs vanaf het begin een grote betrokkenheid op de ramp in de Filipijnen. Hoofd communicatie en fondsenwerving particulieren Corjan Rink: „Dat heeft voor een deel te maken met het feit dat 1670 donateurs een sponsorkind hebben in de Filipijnen. Wij merken dat ook mensen die die band niet hebben, veel over de ramp willen weten en gul geven.”

Informatie

De betrokkenheid op de slacht­offers is volgens Woord en Daad voor een deel ook te danken aan de informatie die de stichting verstrekt aan kerken en jeugd­verenigingen. Rink adviseert kerken om de betrokkenheid van gemeenteleden te vergroten door beelden te tonen van de hulp­verlening. „We hebben een folder en een powerpointpresentatie beschikbaar om gemeenteleden voor te lichten. We hopen dat het bekijken daarvan gemeenteleden stimuleert om te bidden voor de slachtoffers en ook aan hen te denken bij de collecte.”

Rink merkt wel een verschil in inkomsten voor de hulp na de aardbeving in Haïti en de tyfoon in de Filipijnen. „Die rampen zijn van een verschillend formaat. Na de ramp in Haïti kregen we de eerste twee dagen al 60.000 euro binnen. Voor de Filipijnen was dit 35.000 euro. Maar de betrokkenheid bij beide noodhulpacties is heel groot.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Tyfoon Haiyan

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer