Koninklijk Huis

Koning tijdens herdenking Friso: wond begint te genezen (met foto’s en video’s)

Meer dan 800 mensen van over de hele wereld hebben zaterdag prins Friso herdacht in de oude kerk in Delft. Tijdens de dienst spraken onder anderen aartsbisschop Desmond Tutu van Zuid-Afrika, theoloog en dichter Huub Oosterhuis, maar ook vrienden en zijn twee broers, prins Constantijn en koning Willem-Alexander.

Redactie digitale media
2 November 2013 08:35Gewijzigd op 15 November 2020 06:46
Koning Willem-Alexander spreekt tijdens de herdenkingsdienst van prins Friso. Beeld ANP
Koning Willem-Alexander spreekt tijdens de herdenkingsdienst van prins Friso. Beeld ANP

Friso, die op 12 augustus overleed, werd vooral herdacht als een warme gezinsman, intellectueel en een bescheiden persoonlijkheid. „Help zijn herinneringen levend te houden en ten volle van het leven te genieten”, zei bisschop Tutu.

De koning sprak in een emotionele toespraak over het gemis van zijn broer. De eerste storm van woede was voor hem langzaam aan het overtrekken en de wond begon de eerste tekenen van genezing te vertonen, maar hoe het litteken met hem zal vergroeien, is nog maar de vraag.

In de toespraak werden de aanwezigen ook herinnerd aan Friso’s werk voor het Prins Claus Fonds, dat hij na de dood van zijn vader voortzette; maar ook zijn geloof in onderwijs. „Neem iets van Friso mee”, was de opdracht die Friso’s vriend Bart Markus de aanwezigen in de kerk meegaf. „Op die manier houden we een deel van Friso in leven.”

Constantijn trad op als een soort ceremoniemeester die de verschillende onderdelen - toespraken, muziek, fragmenten uit de Sahel Opera, zang - met elkaar verbond. Voor een deel was er dezelfde muziek als bij de uitvaart in augustus in de Stulpkerk in Lage Vuursche. Zo zong Maaike Ouboter weer het lied ‘Dat ik je mis’.

Onder de aanwezigen was onder meer premier Mark Rutte. Ook popster Bono van U2 was te gast, evenals veel (oud-)politici maar ook Kofi Annan. Verder zijn veel leden aanwezig van The Elders, een verband waarin wijze mensen samenwerken aan vrede en mensenrechten. Prinses Mabel was tot vorig jaar directeur van deze club.

Ook leden van koningshuizen wonen de dienst bij. Uit Noorwegen komen kroonprins Haakon en zijn zus prinses Märtha Louise. De Noorse koning Harald, die in augustus aanwezig was bij de uitvaart in Lage Vuursche, was peetvader van de prins.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer