APELDOORN. Van het zogenoemde ledeboeriaanse heimwee naar de „kerk der vaderen” is anno 2013 niets meer over. Ook de invloed van ds. L. G. C. Ledeboer is uit de kerken verdwenen, zo stelt dr. Henk Florijn donderdag in het katern Kruispunt.
Florijn promoveerde in 1991 op een studie naar de plaats, invloed en denkbeelden van ledeboerianen.
Maandag is het 150 jaar geleden dat ds. Ledeboer overleed. De predikant uit Benthuizen ging de kerkgeschiedenisboeken in als de man die –op zondag 8 november 1840– de reglementenbundel van de Hervormde Kerk uit 1816 en de bundel ”Evangelische gezangen” van 1806 van de kansel wierp en in de tuin van zijn woning begroef.
Het katern Kruispunt besteedt donderdag aandacht aan het 150e sterfjaar van ds. Ledeboer. Daarin is deze krant overigens niet uniek. In juli stond Criterium, een uitgave van het Ds. G. H. Kerstencentrum in Veenendaal (de onderwijsorganisatie van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland) al voor een deel in het teken van ds. Ledeboer en zijn nalatenschap. In het Kerkblad van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland loopt momenteel een serie van de hand van J. M. Vermeulen over de Benthuizense predikant. De Saambinder, het orgaan van de Gereformeerde Gemeenten, liet vorige week een bijlage over deze „samenbinder van de ‘verstrooide schapen’” het licht zien, wiens bekendste citaat volgens De Saambinder luidt: „Voor één kus van Jezus’ mond/ Geef ik al die zwarte grond.”
Zie ook het katern Kruispunt.
Digibron
Digibron.nl/ledeboer voor artikelen over ds. Ledeboer in Digibron.